400 milioane euro pentru RIVUS

400 milioane euro pentru RIVUS Sursa poza si informatii: romania-insider

Un proiect ambițios de reconversie urbană în Cluj-Napoca, cunoscut sub numele de RIVUS, a primit cel mai mare împrumut acordat vreodată pentru o dezvoltare imobiliară nouă în România, atingând valoarea de 400 de milioane de euro. Din acest total, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va asigura aproximativ 180,3 milioane de euro.

Acest împrumut va transforma un fost sit industrial în cel mai mare proiect de regenerare urbană din Cluj-Napoca, acoperind o suprafață închiriabilă brută de 132.500 de metri pătrați, destinată spațiilor comerciale și de divertisment. Proiectul va revitaliza două clădiri istorice, care vor fi convertite într-un centru de artă performativă, spații de birouri și centre interactive pentru divertismentul familiei.

Proiectul va reintegra în oraș 14 hectare din fosta platformă industrială Carbochim. Fabrica, care utiliza doar 30% din terenul disponibil, a fost relocată și modernizată, în urma unei investiții de peste 7 milioane de euro realizate de dezvoltatori.

Investiția totală a proiectului se ridică la peste jumătate de miliard de euro, iar acesta se află în faza de autorizare a construcției, fiind proiectat de firma internațională de arhitectură de prestigiu UNStudio. Proiectul este gestionat de compania românească Rivus Investments, deținută în proporție de 50% de dezvoltatorul local IULIUS Group România și 50% de compania de holding și investiții Atterbury Europe.

Pentru IULIUS, acest împrumut continuă seria de premiere în ceea ce privește finanțarea: de la primul împrumut verde acordat unei companii românești în 2021, la cel mai mare împrumut de refinanțare imobiliară din România în 2022, și acum cel mai mare împrumut de dezvoltare în industrie,” a declarat Marius Perșenea, directorul operațional al IULIUS.

Proiectul va include o grădină urbană extinsă, având peste 52.000 de metri pătrați, cu peste 700 de arbori maturi, unii fiind salvați de pe vechea platformă industrială, și peste 100.000 de plante decorative de diferite dimensiuni. Clădirea principală de retail va avea fațade verzi și un acoperiș verde, integrând un design de grădină japoneză.

Investiția prevede, de asemenea, îmbunătățiri semnificative ale infrastructurii zonei, incluzând dezvoltarea rețelelor rutiere, aleilor pentru biciclete și a infrastructurii verzi. Vor fi construite două poduri pietonale și un pod rutier cu patru benzi peste râul Someșul Mic. Proiectul mai cuprinde două sensuri giratorii noi, un drum suplimentar, un sistem avansat de semafoare inteligente și reabilitarea unei piețe publice, precum și locuri de parcare pentru mașini și biciclete cu stații de încărcare pentru vehicule electrice.

O parte din dezvoltările de infrastructură vor fi donate Municipalității Cluj pentru a fi utilizate de comunitate, la finalizarea proiectului.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"