Alianța promite 5% din PIB pentru apărare până în 2035 și reafirmă angajamentul colectiv de apărare. Detalii și obiective pentru viitor.

Alianța promite 5% din PIB pentru apărare până în 2035 și reafirmă angajamentul colectiv de apărare. Detalii și obiective pentru viitor.Sursa poza: biziday

În cadrul unui summit recent, aliații NATO au convenit asupra unui plan ambițios de a crește alocările pentru apărare și securitate la un nivel minim de 5% din PIB până în anul 2035. Această decizie evidențiază angajamentul lor față de articolul-cheie din Tratatul de la Washington, ce subliniază principiul de apărare colectivă.

Angajamente și planuri

În declarația comună, toate statele membre și-au reafirmat hotărârea de a apăra colectiv fiecare națiune din alianță, conform articolului 5 din tratatul NATO. Aliații s-au angajat să-și prezinte anual planuri bine definite care să arate cum vor atinge obiectivul de 5% din PIB dedicat apărării, cu un minim de 3,5% destinat cheltuielilor de bază și 1,5% pentru infrastructura critică și reziliență.

Monitorizare și ajustări

NATO a subliniat că până în anul 2029 va exista o reevaluare a cheltuielilor, având în vedere strategia și obiectivele evolutive în materie de apărare, adaptând astfel planul la noile realități strategice.

Presiuni economice și amenințări

Președintele Franței a comentat că, deși Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a se pregăti împotriva potențialelor amenințări venite din partea Rusiei, nu poate fi ignorată presiunea unui război comercial care stresează suplimentar economiile europene.

Această inițiativă NATO face parte dintr-un efort mai amplu de a asigura stabilitatea și securitatea în fața unor provocări globale complexe, menținând un balans între necesitatea de apărare și contextul economic actual.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"