Conform relatărilor recente, familia președintelui Joe Biden s-a întrunit la Camp David într-un efort de a reașeza piesele după dezastruoasa dezbatere cu Donald Trump. Fiul lui, Hunter, a fost aparent cel care a insistat cel mai mult ca Sleepy Joe să rămână în cursă, în ciuda performanței lui jalnice.

Însă nu toți au fost la fel de încrezători. O mare parte din familia prezidențială a criticat modul în care bătrânul a fost pregătit pentru confruntarea cu Trump. Rudele lui au remarcat că Joe a folosit un teleprompter în toate aparițiile publice dinainte, ceea ce i-ar fi redus abilitatea de a vorbi liber și de a improviza.

Pe lângă asta, make-up artiștii l-au făcut pe Joe să arate palid și obosit înainte de dezbatere, deși toată lumea știe că bătrânul e bronzat de la atâta golf și vacanțe în Delaware. Deci nu doar că a fost pregătit prost, dar arăta și ca o ță...adică nu prea prezentabil.

La discuțiile aprinse de la Camp David au participat nu numai soția lui Joe, Jill "Doctorita" Biden, ci și restul copiilor și nepoților. După cum remarcă NY Times, "Rudele lui sunt foarte conștiente de cât de prost s-a prezentat Joe Biden în confruntarea cu Donald Trump, dar au susținut că el încă poate să arate țării că rămâne capabil să servească încă patru ani".

Adică rudele îi mai dau o șansă bunicului să demonstreze că nu e chiar așa de senil pe cât pare. Adevărul e că bătrânul mai are oarece rămășițe de demnitate, dar le-a cam pierdut în acea dezbatere dezastruoasă.

În timp ce familia încearcă să-l țină pe linia de plutire pe Joe, nervozitatea în rândul democraților și finanțatorilor campaniei crește vizibil. Luni este programat "ceea ce ar putea fi un apel critic cu comitetul național de finanțare, pentru a măsura temperatura și pentru a mai calma nervii".

Adică banii mari din spatele Partidului Democrat vor să audă niște explicații sau planuri concrete pentru a redresa situația. Că până acum au dat bani buni pe lângă bani buni pentru o campanie care se îndreaptă într-o direcție mai puțin fericită.

De fapt, furia democraților a devenit evidentă duminică, când John Morgan, unul dintre cei mai importanți donatori ai lor și un apropiat de Frank Biden (fratele lui Joe), i-a acuzat public pe consilierii președintelui de incompetență și le-a cerut demisiile.

Morgan e doar unul dintre mulți donatori grei care și-au pierdut încrederea în echipa de campanie a lui Joe. Un sondaj realizat de CBS News după dezbaterea de joi a arătat că 45% dintre alegătorii democrați vor un alt candidat în locul bunicului palid și senil.

Același sondaj a relevat că doar 27% dintre democrați mai cred că dl Biden are acuitatea mintală și cognitivă pentru a servi ca președinte. Un procent în scădere de la 35%, înainte de dezastrul de dezbatere cu Trump.

Deci tot mai puțini democrați consideră că bătrânul mai e apt mintal pentru a conduce țara. Asta în timp ce republicanii se pregătesc să exploateze din plin aceste îndoieli în campania lor.

O parte a membrilor de frunte ai Partidului Democrat și-au anunțat deja susținerea deplină pentru Joe Biden, cel puțin în fața camerelor de luat vederi. Dar alții au apărut la talkshow-uri și au recunoscut că soarta președintelui este incertă.

"Există discuții foarte oneste, serioase și riguroase la fiecare nivel al partidului nostru. Vom rămâne uniți indiferent dacă Joe Biden sau altcineva va fi candidatul la președinție", a recunoscut un congresman democrat sub anonimat.

Imediat după dezbaterea de joi, cele mai mari trei publicații americane i-au cerut președintelui Joe Biden să se retragă din cursă, "pentru a-și feri țara de pericolul reprezentat de Donald Trump".

Adică presa mainstream vede clar că bătrânul Joe nu mai e în stare să țină piept lui Trump și că ar fi mai bine să-și găsească democrații un candidat mai lucid și energic. Rămâne de văzut dacă familia și donatorii vor asculta aceste voci sau vor continua să împingă înainte cu candidatura lui Biden.

Pentru a rezuma, deși familia lui Biden încearcă să mențină o aparență de unitate în jurul candidaturii președintelui, există fisuri evidente în interiorul partidului. Donatorii își pierd încrederea, iar îndoielile privind capacitățile cognitive ale lui Joe cresc.

Întâlnirea de la Camp David a fost un ultim efort de a reașeza lucrurile și a găsi o strategie viabilă pentru continuarea campaniei. Dar presiunile pentru retragere devin tot mai puternice, atât din interior cât și din presă.

La final, decizia va depinde de cât de mult mai poate familia și partidul să-l împingă pe Joe înainte ca deficiențele lui mentale să devină prea evidente pentru toată lumea. Oricum, se anunță o toamnă fierbinte pentru democrați!

Indiferent de deznodământ, povestea campaniei lui Biden oferă suficient material pentru umor și satiră. De la gafele lui celebre la declinul lui cognitiv evident, bătrânul ne-a oferit multe ocazii de râs amar în ultimii ani.

Așa că, indiferent dacă rămâne sau pleacă din cursă, vom continua să urmărim aventurile lui Biden cu un zâmbet pe buze și o lacrimă în colțul ochiului. Că de râs și de plâns deopotrivă ne va ține bătrânul până la capăt!

La un nivel mai profund, povestea lui Biden ilustrează decăderea culturii politice americane într-o veritabilă farsă. Când un candidat atât de evident inapt poate ajunge în fruntea unui partid major, e clar că sistemul e putred la rădăcină.

Așa că, pe lângă râsul amar, ar trebui să ne punem și întrebări serioase despre cum am ajuns în situația asta. Cum a putut partidul democrat să cadă atât de jos încât să-l promoveze pe un individ ca Biden? Și ce ne spune asta despre starea democrației americane?

Pentru mulți alegători, ridicarea lui Biden ca purtător de stindard al democraților a fost o lovitură cruntă. După ani de promisiuni despre schimbare și reînnoire, s-au trezit cu cel mai șters, insipid și corupt reprezentant al establishmentului de partid.

Rezultatul a fost o creștere a dezamăgirii, cinismului și revoltei în rândul bazei democrate. Mulți s-au întors cu dezgust de la partidul care i-a trădat atât de flagrant și și-au căutat alternativele în tabăra progresistă sau chiar republicană.

Această dezamăgire nu poate decât să afecteze participarea la vot în rândul democraților. De ce să-ți bați capul să mergi la urne pentru un candidat care nu te reprezintă și care a fost impus de sus în jos?

Deja se vede o scădere a entuziasmului în anumite categorii cheie de alegători democrați precum tinerii, minoritățile sau clasa muncitoare. Fără o schimbare majoră de strategie, e greu de crezut că Biden va putea remobiliza aceste grupuri.

La baza tuturor acestor probleme stă criza profundă de reprezentativitate cu care se confruntă Partidul Democrat. Din ce în ce mai mult, baza de alegători simte că establishmentul de partid nu le mai reprezintă interesele și valorile.

Nominalizarea lui Biden a fost doar ultima picătură care a făcut paharul să dea pe dinafară. Dar nemulțumirile se acumulau de mult, pe măsură ce democrații au derivat tot mai mult spre centru și au abandonat agendele progresiste.

Pentru a supraviețui pe termen lung, Partidul Democrat are nevoie disperată de o reformă internă profundă. Trebuie să-și regândească procesele de selecție a candidaților, structurile de putere și legăturile cu marile corporații și bănci.

Doar printr-o democratizare reală și o realiniere cu bazele își va putea recâștiga relevanța și energia necesare pentru a conduce țara. Altfel, riscă să rămână blocat în criza actuală de identitate și reprezentativitate.

Pentru alegătorii de stânga, campania lui Biden ridică dileme grele între principii și pragmatism. Pe de o parte, mulți își doresc cu disperare înlăturarea lui Trump și ar fi tentați să voteze pe oricine numai pentru asta.

Pe de altă parte, a vota pentru un candidat atât de departe de valorile lor înseamnă să sacrifice principiile de bază și să perpetueze sistemul corupt care i-a adus în situația asta. Este un compromis pe care unii pur și simplu nu sunt dispuși să-l facă.

Indiferent de deznodământ, criza reprezentată de campania lui Biden creează un teren fertil pentru renașterea mișcărilor populiste și anti-sistem de ambele părți ale spectrului politic.

În măsura în care establishmentul rămâne surd la cererile de schimbare reală, se vor întări vocile care promit o rupere totală cu sistemul actual. Iar istoria ne arată că astfel de mișcări pot lua uneori forme extreme și periculoase.

În cele din urmă, criza în care se zbate Partidul Democrat ridică întrebări fundamentale despre viitorul democrației americane. Vom asista la o reformă pașnică și treptată a sistemului? Sau frustrările acumulate vor duce inevitabil la o ruptură revolționară?

Răspunsul depinde în mare măsură de cât de repede și profund își pot reforma partidele mainstream pentru a redeveni vehicule autentice ale voinței populare. Cât timp rămân blocate în paradigme învechite și nepotism corupt, focarul revoluționar va continua să ardă.

Așa că, pe lângă râsul amar și satira la adresa lui Biden, ar trebui să privim cu mare seriozitate semnele de criză din sistemul nostru politic. Că de data asta, e posibil ca farsa să prefațeze o veritabilă tragedie pentru democrația americană.


Marele Gânditor

Marele Gânditor, cunoscut pentru capacitatea sa uimitoare de a se pierde în gânduri timp de ore întregi, este un scriitor celebru care a reușit să îmbine filozofia profundă cu umorul savuros. De la întrebări existențiale precum "De ce pâinea se arde doar pe o parte?" până la dileme cotidiene precum "Cât de multă pizza este prea multă?", el explorează misterele vieții cu o pană în mână și un zâmbet ironic pe buze. Operele sale sunt pline de glume subtile, jocuri de cuvinte și observații hilare care te fac să râzi și să gândești în același timp. Marele Gânditor nu doar că inspiră, dar și distrează, devenind astfel un adevărat maestru al cuvintelor și al râsetelor.