Blaise Metreweli devine prima femeie lider al MI6, luptând împotriva amenințărilor Rusia, China și Iran.

Blaise Metreweli devine prima femeie lider al MI6, luptând împotriva amenințărilor Rusia, China și Iran.Sursa poza: biziday

Blaise Metreweli marchează o premieră în istoria serviciilor secrete britanice devenind prima femeie ce va conduce celebrul MI6, cunoscut mai ales din filmele James Bond. La 47 de ani, Metreweli aduce o vastă experiență din domeniul contraspionajului.

Prim-ministrul britanic a fost direct implicat în selecția noului lider al MI6, o decizie istorică având în vedere că, până acum, postul nu a fost ocupat niciodată de o femeie. În filmele populare, șeful MI6 este cunoscut sub numele de M, dar în realitate, conducătorul agenției este desemnat cu indicativul C.

Blaise Metreweli lucrează deja la MI6, fiind responsabilă de departamentul tehnologic, un rol similar cu cel al lui Q din franciza Bond. Înainte de a fi avansată, ea a acordat un interviu pentru Financial Times sub pseudonimul „Ada”. Până la această numire, Metreweli a fost implicată activ în supravegherea amenințărilor externe, deținând o poziție esențială la MI5. Acolo, a coordonat „Directoratul K”, un departament dedicat monitorizării potențialelor pericole provenite din Rusia, China și Iran.

Cu origini georgiene și absolventă de antropologie la Cambridge, Metreweli și-a început cariera în diplomație și a fost adusă în spionajul britanic datorită abilităților sale de operativ versatil, capabil să se descurce în condiții dificile în Orientul Mijlociu și Europa. Ea are cunoștințe avansate de limbă arabă și a operat în multiple zone conflictuale.

Decizia de numire vine într-un moment tensionat mondial, Sir Richard Moore, fost șef al MI6, declarând într-un discurs că situația actuală este una dintre cele mai amenințătoare din ultimele patruzeci de ani, cu amenințări semnificative din partea Rusiei, reînvierea ISIS și creșterea influenței Chinei.

Postul de șef al MI6 este cel mai vizibil din cadrul organizației extrem de secrete. De altfel, numărul C provine de la „Captain”, o tradiție inițiată de Mansfield Smith-Cumming încă din 1909. Pe de altă parte, MI5, agenția de securitate internă a Regatului Unit, a avut deja două femei la conducerea sa, prima încă din 1992.

Acest nou capitol în istoria MI6 ilustrează adaptarea și modernizarea serviciilor secrete britanice în fața provocărilor globale actuale.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"