Cetățean român recunoaște orchestrarea unei campanii de swatting și amenințări cu bombă împotriva oficialilor și instituțiilor din SUA

Cetățean român recunoaște orchestrarea unei campanii de swatting și amenințări cu bombă împotriva oficialilor și instituțiilor din SUA Sursa poza si informatii: romania-insider

Cetățean român găsit vinovat pentru 'swatting' oficiali și instituții din SUA

Un român în vârstă de 26 de ani, Thomasz Szabo, cunoscut sub pseudonimele „Plank”, „Jonah” și „Cypher”, a recunoscut în fața unei instanțe federale din Statele Unite implicarea sa într-o campanie extinsă de amenințări cu bombe și apeluri false de urgență care vizau personalități publice americane, instituții religioase și jurnaliști. Szabo, care a fost extrădat din România în noiembrie 2024, a acceptat acuzațiile de conspirație și amenințări cu explozibili și riscă până la 15 ani de închisoare. Sentința va fi emisă pe 23 octombrie.

În calitate de fondator și lider al unei comunități online axată pe 'swatting', Szabo a încurajat și alți membri să participe la astfel de acțiuni. El se lăuda adesea cu haosul provocat și resursele publice irosite, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

Dosarele instanței dezvăluie că Szabo a fost responsabil pentru o serie de rapoarte false, inclusiv o amenințare în decembrie 2020 de a comite un atac în masă la sinagogile din New York și o amenințare în ianuarie 2021 de a bombarda Capitolul SUA și de a-l asasina pe președintele ales de atunci. Activitatea grupului său s-a intensificat în perioada sărbătorilor din 2023, vizând cel puțin 25 de membri ai Congresului, oficiali federali și de stat, judecători, jurnaliști și patru instituții religioase. Unul dintre asociații săi a lăudat unei zile în care a organizat peste douăzeci de 'swatting'-uri, cauzând daune de peste 500.000 de dolari.

Oficialii americani au condamnat campania, considerând-o o amenințare gravă la adresa securității naționale. Procurorul General Pamela Bondi a declarat că „acest inculpat a condus o conspirație criminală periculoasă de swatting, amenințând în mod deliberat zeci de oficiali guvernamentali cu farse violente și vizează infrastructura noastră de securitate din spatele unui ecran de peste hotare”. Directorul FBI, Kash Patel, a adăugat că „swatting-ul pune vieți în pericol și nu va fi tolerat de FBI”, în timp ce avocata americană Jeanine Ferris Pirro a subliniat că aceste atacuri pot avea consecințe mortale și pot epuiza resursele de aplicare a legii.

Investigația este condusă de Biroul de Investigații Criminale al Serviciului Secret al SUA din Washington, împreună cu birourile FBI din Washington și Minneapolis și Poliția Capitoliului SUA.

Aceasta reprezintă o strădanie continuă de a proteja cetățenii americani și de a coopera cu parteneri internaționali pentru a stopa amenințările de la sursă.

Pentru detalii suplimentare, contactați irina.marica@romania-insider.com

Sursa foto: Antonprado/Dreamstime.com


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"