Condițiile actuale nu sunt suficient de bune, avertizează delegația australiană după vizita la Cox's Bazar.
Sursa poza si informatii: France24
În incinta celui mai mare lagăr de refugiați din lume, liderii unei delegații australiene atrag atenția asupra condițiilor precare cu care se confruntă comunitatea Rohingya. Vizitând tabăra de la Cox's Bazar din Bangladesh, delegația, în colaborare cu Consiliul pentru Refugiați din Australia, încearcă să aducă în atenția publicului internațional soarta acestei minorități etnice. De opt ani, sute de mii de Rohingya au fugit din Myanmar din cauza violențelor, fără a avea vreo speranță reală de a se întoarce vreodată acasă.
Una dintre vocile puternice pentru această cauză, Noor Azizah, fosta refugiată Rohingya și în prezent co-director executiv al Rețelei de Colaborare Rohingya Maiyafuinor, oferă perspective din interior despre greutățile cu care se confruntă aceste persoane. De asemenea, Craig Foster, un cunoscut apărător al drepturilor omului și fost star de fotbal (Socceroo) al Australiei, face apel la o atenție sporită și acțiuni ferme.
În interviul acordat pentru FRANCE 24, Azizah manifestă o adâncă îngrijorare față de ceea ce consideră condiții de trai inacceptabile în lagăr. „Ceea ce vedem aici nu este suficient pentru a asigura o viață demnă. Lipsa resurselor și suprapopularea aduc împreună provocări enorme”, explică ea.
Foster, aflat și el la fața locului, subliniază importanța responsabilității internaționale. „Comunitatea globală trebuie să se mobilizeze și să sprijine aceste suflete care își pierd demnitatea în mizerie și suferință”, afirmă el. Delegația speră ca, prin intermediul campaniei lor de conștientizare, să motiveze guvernele lumii să ia măsuri concrete.
Tabăra din Cox's Bazar a devenit un simbol al crizei refugiaților la nivel mondial. Aici, peste un milion de oameni trăiesc fără perspective clare pentru viitor. Pentru mulți dintre acești indivizi, întoarcerea acasă nu este o opțiune viabilă, deși țara de origine, Myanmar, ar trebui să ofere securitatea și drepturile fundamentale care le-au fost negate.
Foster și Azizah accentuează că nu este vorba doar de ajutorul imediat, ci și de crearea unei soluții sustenabile și pe termen lung. „Este nevoie urgentă de un efort coordonat pentru a găsi alternative durabile și pentru a oferi acestor oameni posibilitatea de a trăi cu demnitate”, subliniază Azizah.
În fața unor astfel de provocări, comunitatea internațională se află la o răscruce. Spiritul de solidaritate și dorința de a ajuta trebuie translate în acțiuni concrete care să genereze schimbări pozitive pentru Rohingya. Poate că unul dintre cei mai importanți pași ar fi asigurarea drepturilor de bază și accesul la educație pentru generația tânără, ceea ce ar putea deschide drumurile către un viitor mai bun.
Într-un timp în care atenția lumii este adesea distrasă de multe alte crize, apelul de conștientizare lansat de delegația australiană speră să zguduie conștiințele și să reamintească fiecăruia dintre noi puterea și responsabilitatea pe care o avem de a face o schimbare în bine.