Controversele se adună în jurul candidatului prezidențial de extremă dreapta al României, George Simion, ediția alegerilor din 2025

Controversele se adună în jurul candidatului prezidențial de extremă dreapta al României, George Simion, ediția alegerilor din 2025 Sursa poza: romania-insider

București, 15 mai 2025 - George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și candidat pentru președinția României, a intrat în atenția publicului după ce a stârnit mai multe scandaluri în campania sa electorală. Pe 15 mai, Simion a fost criticat pentru o remarcă ofensatoare făcută la adresa contracandidatului său, Nicușor Dan, și pentru declarații controversate în timpul unui interviu pe un post de televiziune francez. Un articol din Politico a atras atenția asupra riscurilor pe care candidatura sa le-ar putea reprezenta pentru unitatea Uniunii Europene și NATO.

Declaratii problematice la Bruxelles

Scandalul a început după ce Simion a refuzat dialogul cu un jurnalist român în timpul unei vizite la Bruxelles, catalogându-l apoi pe Nicușor Dan drept "autist". Ulterior, aflat la o întâlnire cu susținătorii în Belgia, Simion și-a cerut scuze pentru folosirea acestui termen, precizând că mai degrabă ar fi dorit să-l numească pe Dan "nazist", "marxist", "sorosist" sau "securist", ultimele insinuând o legătură cu serviciile de informații românești.

Reacții critice și reparații tardive

După ce și-a prezentat scuzele, Simion a făcut o nouă declarație deplasată, referindu-se la "oameni instabili mental care vor să legalizeze drogurile." La fel s-a exprimat și în 2021 cu referire la fostul premier liberal Florin Cîțu. Aceste exprimări au declanșat un val de critici în România. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a subliniat că afirmația privind autismul ar putea atrage o anchetă și eventuale sancțiuni dacă va fi depusă o plângere formală.

Organizații care luptă pentru drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist au condamnare vehement remarcile lui Simion. Într-un comunicat public, acestea au subliniat că astfel de afirmații sunt o abatere gravă de la normele de dialog civilizat și o formă flagrantă de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu autism, urmând să sesizeze CNCD și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Polemici pe scena internațională

În aceeași zi, Simion a fost invitat la un interviu pe canalul francez CNews, unde a făcut mai multe afirmații incendiare. L-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron de tendințe dictatoriale și a comparat Franța cu Iranul, ceea ce a atras critica moderatorului care i-a amintit că Franța este o democrație. Simion a lansat și atacuri asupra situației din orașele franceze, afirmând că sunt din ce în ce mai murdare și periculoase, și a făcut remarci controversate despre operațiile de schimbare de sex.

Declarațiile și comportamentul lui Simion au fost interpretate ca fiind similare argumentelor folosite de Vladimir Putin, un alt punct menționat de jurnaliști în timpul interviului.

Strategii politice îndoielnice și influențe externe

Conform unui articol publicat de Politico, Simion ar putea destabiliza ajutoarele acordate Ucrainei, pe măsură ce UE încearcă să intensifice presiunea asupra Rusiei. Deși respinge orice legătură pro-rusă, este interzis pe teritoriul Ucrainei din cauza promovării unei ideologii care contestă granițele statului ucrainean. Legăturile sale strânse cu politicianul pro-rus Călin Georgescu sunt de asemenea sub lupa criticii internaționale.

Sondajele recente indică o cursă strânsă între Simion și Nicușor Dan înainte de alegerile din 18 mai, un rol decisiv fiind atribuit votului din diaspora. Într-un context și mai îngrijorător, un raport al companiei de securitate cibernetică Refute a identificat o operațiune de influență internațională care vizează alegătorii din diaspora românească prin TikTok, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor.

Sursă foto: Inquam Photos | Codrin Unici


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"