Cursa Spațială pentru Baza ILRS 2035 în Plină Desfășurare
Sursa poza: Economica.net
China pare să nu aibă limite în ceea ce privește ambițiile sale spațiale. Planurile recente dezvăluie intenția acesteia de a construi un reactor nuclear pe Lună, parte a efortului de a susține Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS) și de a duce explorarea lunară la un alt nivel.
Proiectul Chang’e-8: un pas către o bază lunară permanentă
Până la sfârșitul deceniului actual, China și-a propus să trimită astronauți pe Lună și să înceapă construirea unei baze permanente. Aceasta face parte din misiunea Chang’e-8, un proiect care simbolizează nu doar progresul științific al Chinei, ci și dorința sa de a deveni o putere spațială de frunte. În cadrul unei prezentări susținute la Shanghai, Pei Zhaoyu, inginer-șef al misiunii, a evidențiat importanța energiei solare și a infrastructurii pe care China o plănuiește pentru alimentarea bazei lunare: panouri solare la scară largă și rețele de cabluri și conducte pentru energie și încălzire.
Parteneriat ruso-chinez pentru energie nucleară pe Lună
În ecuația energetică a Lunii, elementul nuclear nu putea lipsi. Roscosmos, agenția spațială rusă, a anunțat încă de anul trecut intenția de a colabora cu Administrația Spațială Națională Chineză pentru a construi un reactor nuclear pe Lună până în 2035. Este vorba despre un proiect ambițios menit să furnizeze energie Stației Internaționale de Cercetare Lunară. Prezența unui reactor nuclear în planurile Chinei pentru Lună a fost dezvăluită în cadrul unei prezentări către oficiali din 17 țări și organizații internaționale implicate în ILRS, sugerând sprijinul Beijingului pentru această idee revoluționară.
Concursul spațial: China versus NASA
Planurile Chinei pentru un avanpost lunar la polul sudic coincid cu cele ale NASA din cadrul programului Artemis, considerat de mulți ca fiind mai avansat și ambițios. Cu toate acestea, China avansează rapid, pregătindu-se să construiască până în 2035 un "model de bază" al stației sale lunare permanente, după cum a declarat Wu Weiren, proiectant-șef al Proiectului chinez de explorare lunară.
"Proiectul 555" și colaborarea internațională
Pe măsură ce proiectul avansează, guvernele din întreaga lume sunt invitate să participe la program. China are în plan inițierea așa-numitului "Proiect 555", o inițiativă ce urmărește să atragă 50 de țări, 500 de instituții științifice internaționale și 5.000 de cercetători străini pentru a contribui la realizarea ILRS.
Explorarea spațială a China nu doar că ridică ștacheta pentru cercetarea lunară, ci și stimulează cooperarea internațională în explorarea spațială. Programele, cum ar fi Chang’e și colaborările cu alte națiuni, reflectă o schimbare majoră în dinamica explorării cosmice.
Pe măsură ce inaugurăm un nou capitol în explorarea spațiului cosmic, este clar că Luna va deveni din nou un teren de testare pentru avansurile tehnologice umane. Cu proiecte ambițioase și colaborări strategice, China își pavează drumul către un viitor strălucit în explorarea spațială, influențând totodată cursul explorării interplanetare.