Datoria publică a României atinge 56,1% din PIB la sfârșitul lui martie, impulsionată de obligațiuni externe și context politic incert.

Datoria publică a României atinge 56,1% din PIB la sfârșitul lui martie, impulsionată de obligațiuni externe și context politic incert. Sursa poza si informatii: romania-insider

La sfârșitul lunii martie, datoria publică a României a urcat la 56,1% din PIB, conform metodologiei ESA, potrivit Ministerului Finanțelor. Aceasta reprezintă o creștere cu 9 miliarde de lei (aproximativ 1,8 miliarde de euro) față de luna precedentă, de la 55,7%, și o înrăutățire față de 54,8% în decembrie 2024. De altfel, raportul datoriei la sfârșitul lui februarie a fost revizuit în scădere de la 56,3% din PIB, în concordanță cu o actualizare a PIB-ului pe ultimele patru trimestre, după publicarea datelor pentru primul trimestru.

În primele trei luni ale anului, creșterea datoriei publice a fost determinată în special de emisiunile de obligațiuni externe din ianuarie și februarie, care au acumulat 7 miliarde de euro. Totodată, proporția datoriei în lei a scăzut ușor la 46,3% la sfârșitul lui martie comparativ cu 46,5% în decembrie 2024. În schimb, datoria în euro a crescut de la 40,5% la 41,1%, iar cea în dolari americani a scăzut marginal de la 10,2% la 10,1%.

O creștere semnificativă a datoriei publice a fost determinată de emiterea a 4 miliarde de euro în obligațiuni evaluate în valute străine, în luna februarie. În martie, au fost obținute alte 2,75 miliarde de euro, parțial pentru a refinanța datoriile care ajungeau la maturitate, astfel încât volumul total al obligațiunilor externe emise în primul trimestru al anului 2025 a ajuns la 6,75 miliarde de euro. Aceasta reprezintă deja mai mult de jumătate din obiectivul guvernului pentru finanțare externă de 13 miliarde de euro pentru anul în curs.

În al doilea trimestru, guvernul și-a suspendat emisiunile de obligațiuni externe din cauza incertitudinii politice sporite, legate de campania electorală prezidențială. Cu toate acestea, vânzările de obligațiuni către retail au continuat într-un ritm susținut până în luna mai, când investitorii de retail au început să fie mai prudenți. De asemenea, Trezoreria a desfășurat plasamente private.

În 2024, datoria publică a României a crescut cu 5,9 puncte procentuale, sub influența unui deficit public de 8,65% din PIB (exprimate în termeni de numerar) și a unei creșteri anuale de aproape 10% pentru PIB-ul nominal, în ciuda unui avans economic real slab de doar 0,8%. Pentru anul acesta, se anticipează că deficitul public se va reduce, diminuând presiunea asupra datoriei publice. Totuși, un deflator al PIB-ului mai scăzut va duce la o creștere mai lentă a PIB-ului nominal, având un impact mai puțin vizibil asupra datoriei țării comparativ cu anul precedent.

Conform previziunilor din primăvara Comisiei Europene, publicate pe 19 mai, datoria publică a României este estimată să atingă 59,4% din PIB până la sfârșitul anului 2025 și să urce la 63,3% în anul următor. Prognoza este bazată pe o creștere economică de 1,4% și o reducere a deficitului public la 8,6% din PIB în termeni ESA, comparativ cu 9,3% în 2024.

Datoria publică a României
Foto: Dreamstime

Autor: Iulian
Email: iulian@romania-insider.com


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"