Descoperă România Prin Obiectivul Lee Miller: O Expoziție Unică la Casa Regelui din Viscri
Sursa poza: romania-insider
O expoziție deosebită dedicată lucrărilor renumitei fotografe și corespondente de război Lee Miller a fost inaugurată la Casa Regelui din Viscri, situată în județul Brașov. Aceasta reprezintă cea mai amplă prezentare a creațiilor artistei organizată vreodată în România.
Intitulată "Lee Miller’s Romania", expoziția evidențiază călătoriile artistei în România în anii 1938 și 1946. Documentând viața de sat, ritualuri uitate și personalități istorice, Miller a surprins schimbările profunde ale țării în acele vremuri de transformări politice și culturale.
În prima sa vizită, Lee Miller a fost însoțită de artistul suprarealist Roland Penrose, folcloristul Harry Brauner și artista Lena Constante. În cea de-a doua călătorie, alături de ea a fost și fotograful John Phillips de la revista Life.
Fotografiile sale, remarcate pentru profunzimea umană și tehnica excepțională, oferă o perspectivă unică asupra României de dinainte și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit prezentării expoziției, imaginile surprind o țară aflată în pragul unei transformări majore.
Antony Penrose, fiul lui Lee și co-director al Arhivelor Lee Miller, a explicat că dorința de a fi martori la cultura rurală a României înainte de posibila invazie nazistă i-a impulsionat pe Lee Miller și Roland Penrose să călătorească prin țară. Acest demers a fost sprijinit de Hari Brauner, impresionat de întâlnirea cu cei doi artiști călătorind prin satele românești într-o mașină impunătoare, încărcată cu echipamente fotografice.
Selecția cuprinde 46 de fotografii, o parte importantă dintre acestea documentând tradiții și comunități puțin cunoscute la acea vreme, pe care etnografii abia începeau să le investigheze și să le aducă în atenția publicului larg.
Un alt aspect fascinant al muncii lui Miller este captarea momentelor cu o inocență autentică, grație faptului că fiind femeie, provoca mai puțin disconfort decât un bărbat, iar aparatul său de tip Rolleiflex, manevrat la nivelul taliei, aducea un aer natural fotografiilor.
La Casa Regelui din Viscri sunt expuse și portretele ultime ale Reginei Mamă Elena, Regelui Mihai I, Iuliu Maniu și Dinu Brătianu, realizate înainte ca aceștia să fie ascunși sub regimul comunist. Curatoarea expoziției, Raluca Grigore, subliniază că această prezentare nu doar redescoperă o Românie autentică, ci și servește ca o sursă de inspirație, subliniind viața unei femei excepționale, nonconformiste și curajoase.
Cariera lui Miller a început ca model pentru Vogue, ulterior îndreptându-se către fotografie sub îndrumarea lui Man Ray. În timpul războiului, ea a renunțat la moda fotografică, devenind corespondent de război, un rol inedit pentru femei la acea vreme. A imortalizat eliberarea Parisului și oroarea lagărelor de concentrare, iar una dintre cele mai faimoase imagini ale sale este cea în care se îmbăiază în cada lui Hitler din München, alături de David Scherman.
Fotografiile prezentate la Viscri, redescoperite după moartea lui Miller, au fost analizate și contextualizate cu ajutorul experților români, cum ar fi Dr. Adrian-Silvan Ionescu, Ioana Popescu și Paula Popoiu, la cererea Arhivelor Lee Miller. Publicul poate vizita această expoziție până pe 10 august 2025, într-un spațiu special amenajat al complexului.
(Imaginea de deschidere: Urs dansator cu antrenori romi, România 1938, de Lee Miller - © Lee Miller Archives England 2025)