Dezinformări privind Mobilizarea și Apărarea Națională - Manipulare Fără Temei Legal, Anunță Ministerul Apărării!
Sursa poza: Mediafax
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a luat atitudine împotriva valului recent de dezinformări care vizează mobilizarea rezerviștilor sau pregătirea populației române pentru apărare, semnalând că aceste informații sunt complet lipsite de fundație legală și de corespondență cu realitatea. Aceste narațiuni false, circulate pe diverse platforme, nu fac decât să manipuleze opinia publică.
Mitul instruirii militare de urgență
O primă serie de dezinformări indică o presupusă „chemare la instruire militară de urgență” a tinerilor români cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care ar urma să înceapă de la 3 aprilie 2025. În realitate, serviciul militar obligatoriu fusese suspendat pe timp de pace în România încă de la 1 ianuarie 2007, și neexistând planuri de revenire la acesta. MApN reafirmă angajamentul de a folosi doar soluții bazate pe voluntariat pentru recrutarea rezerviștilor.
Confuzia generată de exercițiile de mobilizare
Un alt set de dezinformări pune în circulație informații despre așa-zise exerciții de mobilizare organizate de autoritățile române. Acestea sunt, de fapt, distorsionări ale unui material media referitor la un exercițiu al Armatei Naționale a Republicii Moldova. În România, ministerul desfășoară reguli clar definite pentru astfel de operațiuni, conform atribuțiilor sale. Exercițiile planificate anual sunt comunicate din timp publicului, neexistând motive de alarmare. De exemplu, în perioada 14 – 18 octombrie 2024, MApN a organizat un exercițiu denumit MOBEX BZ-IL-24 în județele Buzău și Ialomița. Planurile pentru 2025 includ exerciții similare, care vor fi anunțate pe canalele de comunicare oficiale.
Răspunsul MApN la manipulările digitale
Ministerul avertizează că astfel de campanii de dezinformare sunt probabil să continue și subliniază importanța unei informări corecte. Cetățenii sunt încurajați să se informeze din surse oficiale și credibile și să trateze cu scepticism informațiile neverificate care circulă pe social media sau alte platforme online. MApN este dedicat transparenței și susține că menținerea unei bune comunicări cu publicul este esențială pentru a contracara efectele negative ale dezinformărilor.
Astfel, nu doar că MApN clarifică poziția sa oficială, dar și reafirmă importanța unui climat informațional sănătos, în care cetățenii sunt capabili să diferențieze informațiile adevărate de cele false. Angajamentul său față de transparență și informare corectă reprezintă o prioritate constantă în comunicarea cu publicul larg.