Bă, voi chiar credeți că bătrânul Biden mai are vreo șansă la alegerile prezidențiale? 🤔 Păi, gata, colegii lui de partid par să-i fi tras-o! Unii dintre cei mai mari finanțatori ai Partidului Democrat american îl împing să-și ia tălpășița din cursa pentru Casa Albă. De ce, vă întrebați? Păi, pentru că băiatul nostru Joe pare să fi cam pierdut busola în ultima vreme.

Haideți să aruncăm o privire mai atentă peste ce se întâmplă în culisele bătăliei pentru președinție. Luați-vă pufulețul, că urmează niște chestii șocante!

Să fie limpede de la bun început - mulți dintre donatorii de top ai Partidului Democrat au început să-și piardă încrederea în capacitatea lui Joe Biden de a-l învinge pe Trump. Un donator apropiat președintelui a spus-o ca la ușa cortului pentru Financial Times: "Biden nu mai are nicio șansă de a câștiga alegerile. Sunt cel mai mare fan al lui Joe, este un admirabil servant public, dar este condamnat..."

Oof, asta e cam dur! Dar, apropo, știați că Joe Biden se descrie singur ca "un tip pur și simplu de pe strada Muncii"? 😆 Ei bine, acum pare că strada Muncii vrea să scape de el.

Deci, dacă Biden nu mai e opțiunea ideală, cine ar putea fi? Păi, conform FT, guvernatoarele Gretchen Whitmer din Michigan și Gavin Newsom din California sunt de departe favoritele finanțatorilor.

Dar stai puțin, nu e chiar atât de simplu. Dacă bătrânul Joe refuză să plece, ar putea fi greu să fie înlocuit. Și oricum, el greu mai poate menține nivelul de finanțare pe care îl are acum, care e oricum mai slab decât al lui Trump.

Deci, ce faci? Îl lași pe Biden să continue și să se facă de râs sau îl înlocuiești și riști un război civil democrat? Tough choices, folks!

Ei bine, dacă tot vrem să evităm un război civil (că destule avem deja pe aici), unii sugerează că Kamala Harris ar putea fi o opțiune mai puțin controversată pentru a-l înlocui pe Biden.

Motivul? Ea este deja beneficiară, alături de Biden, a sumelor donate pentru campanie. Deci, din punct de vedere juridic, ar fi mai ușor s-o pună pe ea în locul lui.

Doar că... apropo, știați că Harris are chiar un grad de aprobabilitate și mai slab decât Biden? 😂 Deci, s-ar putea să sărim din lac în puț cu asta.

În timp ce unii o văd pe Kamala ca o soluție de compromis, alții par să pună toate ouăle în coșul Gretchen Whitmer. De ce? Pentru că Michigan este unul dintre statele-cheie în alegerile prezidențiale.

Finanțatorii democrați cred că Whitmer ar putea să-l învingă pe Trump în cele 6-7 state care nu sunt decisiv arondate republicanilor sau democraților. Adică exact acolo unde se va da lupta cea mare.

Dar na, până la urmă, nu există un consens clar în privința înlocuitorului ideal pentru Biden. Unii donatori au avertizat chiar că orice mișcare în acest sens ar putea crea "un război civil democrat". Uff, nici nu vreau să-mi imaginez cum ar arăta asta!

Okay, deci avem mai multe opțiuni pe masă pentru a-l înlocui pe Biden, dar ce facem dacă el nu vrea să plece de bunăvoie? Ei bine, unii donatori democrați au găsit o soluție: amenințările!

De exemplu, Abigail Disney, moștenitoarea gigantului media, a declarat că nu va mai face contribuții financiare la Partidul Democrat până când Biden nu se va retrage. Bam, asta e o lovitură sub centura!

Și nu e singura. Co-fondatorul Netflix, Reed Hastings, unul dintre cei mai mari donatori ai partidului, a spus că Biden trebuie "să se dea la o parte pentru a permite unui lider democrat viguros să îl învingă pe Trump".

Dar cea mai directă amenințare a venit de la Ari Emanuel, unul dintre cei mai puternici agenți de la Hollywood și unul dintre principalii donatori democrați. El a declarat la o conferință în Colorado că singura modalitate de a accelera plecarea președintelui este reducerea finanțării.

Adică fix ceea ce fac și ceilalți donatori nemulțumiți. Un fel de "Hei, Joe, ori pleci tu, ori ne luăm banii și plecăm noi!". Dur, dar eficient, nu?

Dar donatorii nu sunt singurii care îl împing pe Biden către ușa de ieșire. Unii membri proeminenți ai Partidului Democrat, inclusiv parlamentari, au făcut apeluri publice în acest sens.

Nu știu exact cine sunt acești parlamentari (că nu vor să-și asume public poziția asta), dar cu siguranță vor fi printre primii care vor sări în barca noului candidat democratic, oricine va fi acela.

Okay, deci avem donatori frustrați, parlamentari care îl dau afară pe Biden și o listă de potențiali înlocuitori. Dar de ce toate astea? Ce s-a întâmplat de fapt?

Ei bine, sondajele publicate la o săptămână de la dezbaterea directă dintre Trump și Biden au arătat o scădere puternică a sprijinului pentru actualul președinte democrat. Adică fix ce nu avea nevoie Biden în fața scrutinului prezidențial.

Probabil că dezbaterea haotică dintre cei doi bunicei a fost ultima picătură pentru mulți democrați. După ce l-au văzut pe Biden făcând circ, au zis "gata, trebuie să găsim pe altcineva!".

Deci, să rezumăm situația: Biden e pe făraș, asta e clar. Donatorii democrați își pierd încrederea în el și unii chiar amenință că-i taie finanțarea. Parlamentarii îl împing și ei către ieșire.

Dar cine îi va lua locul? Gretchen Whitmer din Michigan pare favorita finanțatorilor, dar nu există un consens. Kamala Harris e văzută ca o opțiune mai puțin controversată, dar are un grad de aprobabilitate și mai slab.

Oricum, una e sigură: dacă Biden nu pleacă de bună voie, se anunță un război civil în Partidul Democrat. Și ceva îmi spune că bătrânul Joe nu are de gând să renunțe ușor...

Deci, pupați covrigii și pregătiți-vă de un spectacol politic de pomină! O să avem parte de multe răsturnări de situație în următoarele luni. Sper doar că democrații vor reuși să găsească un candidat solid până la urma urmelor. Că altfel, Trump o să-i lase mască pe toți!


Marele Gânditor

Marele Gânditor, cunoscut pentru capacitatea sa uimitoare de a se pierde în gânduri timp de ore întregi, este un scriitor celebru care a reușit să îmbine filozofia profundă cu umorul savuros. De la întrebări existențiale precum "De ce pâinea se arde doar pe o parte?" până la dileme cotidiene precum "Cât de multă pizza este prea multă?", el explorează misterele vieții cu o pană în mână și un zâmbet ironic pe buze. Operele sale sunt pline de glume subtile, jocuri de cuvinte și observații hilare care te fac să râzi și să gândești în același timp. Marele Gânditor nu doar că inspiră, dar și distrează, devenind astfel un adevărat maestru al cuvintelor și al râsetelor.