Drepturile muncitorilor din Europa sunt în cădere liberă. Ceva s-ar putea schimba pe piața muncii
Sursa poza: Ziaristi
Drepturile muncitorilor din Europa în declin alarmant: Analiza unor posibile schimbări pe piața muncii
Un raport recent al Confederației Sindicale Internaționale (CSI/ITUC), cu sediul central la Bruxelles, aduce în atenție o degradare serioasă a drepturilor muncitorilor din Europa și America. Studiul evidențiază un declin accentuat al protecției oferite muncitorilor, manifestat prin încercări de eludare a negocierilor colective și prin încălcări ale drepturilor sindicale, menționează un articol AFP.
În cea de-a 12-a ediție a Indicelui Drepturilor, Confederația face un bilanț al situației globale a drepturilor muncitorilor, analizând 151 de țări printr-o listă de 97 de indicatori din convențiile internaționale și jurisprudența Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru Europa și America, care au obținut cele mai slabe scoruri de la debutul acestui indice.
O concluzie importantă a raportului arată că 87% dintre țări au încălcat dreptul la grevă, și peste 80% au subminat negocierile colective. De fapt, restricții asupra dreptului de negociere colectivă au fost observate în 121 de țări, semnalează Confederația. Sunt raportate și cazuri de intimidare și atacuri împotriva reprezentanților sindicali.
Degradare continuă și rapidă
Raportul atribuie fiecărei țări o notă, de la 1 la 5, bazată pe gradul de respectare a drepturilor muncitorilor, inclusiv dreptul la grevă, la manifestare și la negocieri. România, alături de Belgia, Bulgaria, Polonia și Canada, a obținut nota 3, marcând „încălcări regulate ale drepturilor”, la fel ca în 2024. Doar șapte țări, printre care Germania, Suedia și Norvegia, au obținut nota maximă. În 2015, 18 țări aveau această distincție.
Scorurile pentru Italia și Argentina au scăzut în 2025, iar dacă tendința de declin se menține, avertizează Luc Triangle, secretarul general al organizației, nicio țară nu va mai obține nota maximă la capitolul drepturilor muncitorilor în următorul deceniu.
Deteriorarea dramatică în Europa, cel mai afectat continent în ultimii zece ani, reflectă problemele profunde cu care se confruntă muncitorii. În 2025, în cinci țări – Africa de Sud, Camerun, Columbia, Guatemala și Peru – CSI a înregistrat cazuri de sindicaliști sau muncitori care și-au pierdut viața.
Zonele de progres și perspectivele viitoare
Nigeria, pentru prima dată, a intrat pe lista celor zece țări cu cele mai proaste performanțe în domeniul drepturilor muncitorilor. Îmbunătățirile sunt rare la nivel global, însă câteva reforme punctuale au întărit drepturile sindicale, cum ar fi inițiativele legislative din Australia și mecanismele de conciliere implementate în Mexic, care facilitează accesul muncitorilor la justiție.
Concluziile raportului subliniază nevoia urgentă de acțiuni concrete la nivel internațional pentru a proteja drepturile fundamentale ale muncitorilor și a preveni o amanetare a viitorului pieței muncii care ar putea afecta nu doar economia, ci și condițiile sociale de muncă de pe întreg globul.