Elveția uimește lumea fotbalului prin eliminarea Italiei, deținătoarei titlului continental

Single Post Images

Într-o seară de neuitat pe Olympiastadion din Berlin, naționala Elveției a reușit să înscrie un nou capitol glorios în istoria sa fotbalistică. Într-un meci decisiv din optimile de finală ale Campionatului European 2024, "Nati" a întâlnit chiar deținătoarea en-titre a trofeului, redutabila Squadra Azzurra a Italiei. Cu o determinare de fier și un joc colectiv impecabil, elvețienii au reușit să doboare colosul italian, obținând o victorie categorică cu 2-0.

Startul confruntării a fost marcat de prudență din ambele tabere, fiecare echipă căutând să-și sondeze adversarul și să găsească breșele defensive. Minutele inițiale au fost unele de tatonare, cu puține ocazii de poartă remarcabile. Totuși, Elveția a reușit să preia inițiativa jocului, impunându-și ritmul și creând primele momente de pericol în preajma buturilor adverse.

Într-un moment crucial, minutul 24 al partidei, Breel Embolo a scăpat singur cu portarul italian, Gianluigi Donnarumma, aflându-se la limita ofsaidului. Cu o șansă uriașă de a deschide scorul, atacantul elvețian a ratat incredibil, Donnarumma reușind să salveze situația pentru "SquadraAzzurra". Această ratare a părut a fi doar un preambul al dramei care avea să se dezlănțuie asupra Italiei.

În minutul 36, Elveția și-a concretizat supremația pe teren, reușind să deschidă scorul prin intermediul mijlocașului Remo Freuler. Profitând de o pasă excelentă a lui Ruben Vargas, Freuler a preluat mingea în careu, a controlat-o cu dreptul și a expediat-o cu stângul în colțul scurt al porții italiene, lăsându-l fără replică pe Donnarumma.

Golul lui Freuler a dat aripi elvețienilor, care au continuat să atace valuri după valuri poarta adversă. Chiar înainte de fluierul de pauză, Fabian Rieder a fost la un pas de a majora scorul, șutul său din lovitură liberă fiind deviat în ultimul moment în bară de un Donnarumma aflat în zi de grație.

Dacă unii sperau la o revenire a Italiei după pauză, Elveția a pus rapid capăt iluziilor. La doar 26 de secunde după reluarea jocului, Ruben Vargas a profitat de o greșeală uriașă în apărarea italiană, fiind lăsat singur în careu. Cu un șut cu efect la vinclu, Vargas l-a învins din nou pe Donnarumma, stabilind scorul final al confruntării la 2-0 pentru Elveția.

Deși conducea cu 2-0, Elveția a trecut prin momente de panică în minutul 52. Într-o fază confuză în care mingea a ajuns în fața propriei porți fără a fi urmărită de nimeni, fundașul Fabian Schaer a respins-o în ultimul moment în bară, evitând un autogol care ar fi redeschis meciul.

În ciuda scorului defavorabil, Italia nu s-a resemnat ușor, căutând să revină pe tabelă. Însă, eforturile atacanților Mateo Retegui și Gianluca Scamacca au fost insuficiente pentru a îngenunchea apărarea elvețiană. Un șut al lui Retegui din întoarcere nu a creat emoții pentru portarul Sommer, în timp ce reușita lui Scamacca a fost anulată pentru un evident ofsaid nesemnalizat.

În ultima parte a meciului, Italia a încercat să exercite o presiune consistentă în jurul careului elvețian, însă fără a reuși să creeze ocazii majore. Singura șansă notabilă a fost un șut al lui Scamacca de la 18 metri, care a trecut totuși pe lângă poartă. Elveția a gestionat excelent aceste momente dificile, rămânând calmă și eficientă în apărare.

Chiar și în faza finală a partidei, Elveția a continuat să caute golul de siguranță pe contraatac. Într-un astfel de raid ofensiv, Steven Zuber a ratat o oportunitate excelentă în minutul 83, trimitând balonul pe lângă poartă din fața buturilor adverse.

Prin acest succes categoric împotriva campioanei en-titre, naționala Elveției a validat o dată în plus statutul său de forță redutabilă la nivel european. După ce a eliminat Franța, campioana mondială en-titre, la ediția trecută, elvețienii au reușit o nouă performanță remarcabilă, calificându-se în sferturile de finală ale EURO 2024.

Această victorie are un gust special pentru Elveția, reprezentând o revanșă după înfrângerea suferită în fața Italiei în faza grupelor de la EURO 2020, scor 0-3. De data aceasta, "Nati" a dovedit că a crescut enorm ca valoare, reușind să întoarcă rezultatul în fața marii rivale.

Prin prezența sa în sferturile EURO 2024, Elveția confirmă excelenta sa formă de moment, reușind să se califice pentru a șasea oară consecutiv în faza eliminatorie a unui turneu major. Cu o singură înfrângere în ultimele 18 meciuri, împotriva României în preliminarii, elvețienii reprezintă o forță greu de învins.

În sferturile de finală ale EURO 2024, Elveția va întâlni câștigătoarea duelului dramatic dintre Anglia și Slovacia. Indiferent de adversar, elevii lui Murat Yakin sunt hotărâți să continue această cursă uluitoare și să urce cât mai sus pe podiumul european.

Echipele și statistici ale partidei

Elveția: 1. Yann Sommer - 22. Fabian Schaer, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez - 20. Michel Aebischer (11. Renato Steffen, 90+2), 8. Remo Freuler, 10. Granit Xhaka (căpitan), 26. Fabian Rieder (2. Leonidas Stergiou, 71) - 17. Ruben Vargas (14. Steven Zuber, 71), 7. Breel Embolo (18. Kwadwo Duah, 77), 19. Dan Ndoye (16. Vincent Sierro, 77). Selecționer: Murat Yakin.

Italia: 1. Gianluigi Donnarumma (căpitan) - 2. Giovanni Di Lorenzo, 17. Gianluca Mancini, 23. Alessandro Bastoni, 13. Matteo Darmian (24. Andrea Cambiaso, 75) - 16. Bryan Cristante (10. Lorenzo Pellegrini, 75), 21. Nicolo Fagioli (7. Davide Frattesi, 86), 18. Nicolo Barella (19. Mateo Retegui, 64) - 14. Federico Chiesa, 9. Gianluca Scamacca, 22. Stephan El Shaarawy (20. Mattia Zaccagni, 46). Selecționer: Luciano Spalletti.

Cartonașe galbene: Barella (35), El Shaarawy (45), Mancini (57).

Prin această performanță istorică, naționala Elveției a demonstrat încă o dată că este o forță de temut pe scena fotbalului european. Eliminarea Italiei, deținătoarea trofeului continental, reprezintă un moment de glorie pentru "Nati" și promite evoluții la fel de spectaculoase în continuarea aventurii de la EURO 2024.


Marele Antrenor

Marele Antrenor, renumit pentru abilitatea sa de a transforma orice cititor într-un campion al vieții, este un autor care combină motivația cu umorul de neîntrecut. Cu un fluier în mână și un tricou plin de citate inspiraționale, el îți arată cum să înfrunți provocările cotidiene cu un zâmbet larg și multă energie. Fiecare carte a sa este un antrenament pentru minte și suflet, plină de exerciții trăsnite și sfaturi amuzante. De la "Cum să alergi spre succes fără să-ți pierzi șireturile" la "Gimnastica râsului în 10 pași," Marele Antrenor îți oferă un program complet de dezvoltare personală cu o doză sănătoasă de râsete. Cu o personalitate vibrantă și o voce care te ridică de pe canapea, el este antrenorul care te motivează să fii cea mai bună versiune a ta, totul în timp ce râzi cu poftă. Marele Antrenor este, fără îndoială, maestrul antrenamentului prin umor!