Spectacol istoric la debutul Italiei la EURO 2024: Squadra Azzurra a obținut o victorie dramatică în fața Albaniei
Campioana en-titre a Europei, Italia, a debutat cu dreptul la EURO 2024, obținând o victorie emoționantă în fața Albaniei, scor 2-1, pe legendarul Signal Iduna Park din Dortmund. Meciul din cadrul Grupei B a reprezentat o adevărată înfruntare fotbalistică, plină de răsturnări spectaculoase de situație și momente de suspans de înaltă tensiune.
Partida a luat o turnură cu totul neașteptată încă din start, când reprezentativa Albaniei a reușit un fapt istoric - marcarea celui mai rapid gol din istoria Campionatului European de Fotbal. În secunda 23 a întâlnirii, Bajrami a punctat imparabil, trimițând în extaz suporterii "Kunatave të Kuqe" și lăsând întreaga lume fotbalistică mască.
Șocul inițial nu a durat prea mult pentru elevii lui Luciano Spalletti. După zece minute de joc, Italia a restabilit egalitatea prin Bastoni, care a înscris cu o admirabilă lovitură de cap în urma unui corner. Elanul ofensiv al campioanei en-titre nu s-a oprit aici. Cinci minute mai târziu, în minutul 16, Barella a întors complet soarta partidei, aducând-o în avantaj pe "Squadra Azzurra".
Deși conducea cu 2-1, starea de grație a Italiei nu a durat prea mult. Albania a revenit puternic în ofensivă, creând numeroase faze periculoase în careul advers. Kunatet e Kuqe au ratat ocazii mari de a egala, iar apărarea italiană a trebuit să facă eforturi supraomenești pentru a împiedica restabilirea egalității.
Ultimele minute au fost de-a dreptul electrizante. Albania a forțat prelungirile, însă defensiva italiană a rezistat cu brio. La fluierul final, scenele de bucurie ale jucătorilor Italiei au fost de-a dreptul explozive. Campioana en-titre și-a confirmat statutul și a obținut trei puncte cruciale în lupta pentru calificarea în faza eliminatorie.
Deși a câștigat, Italia nu a arătat o prestație fără cusur. Kunatet e Kuqe au avut ocazii mari de a egala, iar defensiva italiană a dat semne de vulnerabilitate. Totuși, determinarea și experiența campioanei en-titre au făcut diferența. Barella a fost omul meciului, cu golul victoriei și o prestație consistentă în centrul terenului.
Statistic, Italia a controlat posesia (58%) și a șutat mai mult la poartă (16 șuturi față de 12). Albania a excelat însă la capitolul pase reuşite, cu 87% acuratețe, comparativ cu 84% pentru italieni.
"A fost un meci extrem de dificil, dar am demonstrat că suntem o echipă puternică mental. Vom continua să luptăm pentru titlu", a declarat Luciano Spalletti la finalul partidei.
De cealaltă parte, selecționerul Albaniei, Sylvinho, a lăudat atitudinea jucătorilor săi: "Sunt mândru de determinarea arătată de băieți. Am făcut o primă repriză excelentă, dar nu am reușit să concretizăm ocaziile".
Urmează o pauză de câteva zile, după care competiția se va relua cu alte partide palpitante. Italia va întâlni Spania într-un duel de foc, în timp ce Albania va încerca să se redreseze în fața Croației.
Lupta pentru calificarea în faza eliminatorie este departe de a fi tranșată. Toate cele patru echipe din Grupa B au șanse reale de a obține un loc în fazele superioare ale turneului.
Italia este una dintre națiunile de tradiție ale fotbalului european, cu două trofee continentale cucerite, în 1960 și 2021. De partea cealaltă, Albania este la a doua participare la un Campionat European, după ediția din 2016.
Kunatet e Kuqe visează la o calificare istorică în faza eliminatorie și vor lupta până la capăt pentru acest obiectiv. Totuși, adversarele redutabile din grupă fac foarte dificilă această misiune.
Naționala Italiei s-a pregătit intens pentru turneul final, disputând patru meciuri amicale. Bilanțul a fost unul foarte bun, cu trei victorii obținute: 2-1 cu Venezuela, 2-0 cu Ecuador și 1-0 cu Bosnia și Herțegovina.
Albania a abordat o strategie diferită, optând pentru un singur test înainte de EURO 2024. Kunatet e Kuqe au remizat, scor 1-1, împotriva Israelului.
Potrivit ultimului clasament FIFA, Italia ocupă poziția a 9-a în lume, în timp ce Albania se situează pe locul 66. Aceste cifre reflectă diferența de valoare și experiență dintre cele două formații.
Cu toate acestea, fotbalul oferă mereu surprize. Italia este favorită la câștigarea Grupei B, dar Albania are șansa de a crea una dintre marile surprize ale competiției.
Ediția actuală a Campionatului European de Fotbal are loc în Germania, țara care a găzduit anterior turneul în 1988. Un total de 10 arene impresionante din 10 orașe diferite vor fi gazdele partidelor.
Signal Iduna Park din Dortmund, cu o capacitate de 62.000 de locuri pe scaune, este una dintre bijuteriile arhitectonice ale acestui EURO. Atmosfera incredibilă și facilitățile ultramoderne au transformat-o într-o arenă de vis pentru fotbaliști.
Grupa A: Țările de Jos, Portugalia, Elveția, Ungaria Grupa B: Italia, Spania, Croația, Albania Grupa C: Germania, Belgia, Polonia, Irlanda Grupa D: Anglia, Franța, Danemarca, Austria Grupa E: Ucraina, Serbia, Rusia, Finlanda Grupa F: Țara Galilor, Turcia, Suedia, Norvegia
Un EURO de neuitat se profilează la orizont, cu meciuri tari în fiecare grupă și un nivel valoric extrem de ridicat. Lupta pentru calificarea în faza eliminatorie va fi aprigă și plină de răsturnări de situație.
Analiștii și specialiștii sunt de părere că Franța, Germania, Italia, Spania și Anglia sunt principalele favorite la câștigarea trofeului. Totuși, experiența recentă ne arată că nu trebuie neglijate forțele surpriză precum Țările de Jos, Portugalia sau chiar Croația.
Indiferent de deznodământ, iubitorii fotbalului se pregătesc pentru un spectacol de zile mari pe stadioanele germane. EURO 2024 promite să fie una dintre cele mai palpitante ediții ale competiției.