Europa poate susține Ucraina și fără ajutorul militar al SUA, spune un general german/ Care sunt echipamentele americane greu de înlocuit
Sursa poza: Ziaristi
Într-un scenariu în care Statele Unite ar decide să sisteze complet ajutorul militar pentru Ucraina, Europa ar fi capabilă să susțină eforturile de apărare ale Kievului împotriva Rusiei. Această afirmație vine de la generalul-maior Christian Freuding, coordonator al livrărilor de armament ale Germaniei. Acesta a declarat pentru Reuters că Europa este bine echipată pentru a compensa sprijinul american, dacă determinarea politică este prezentă.
Ajutor Militar Substanțial din Europa
Reprezentanții europeni din cadrul NATO, împreună cu Canada, au depășit deja suma de 20 de miliarde de dolari acordată în ajutor militar către Ucraina de către SUA anul trecut. Aceasta suma reprezenta 60% din sprijinul acordat de americani, arată cifrele prezentate de Freuding.
„Cu voința politică adecvată, Europa își poate asuma rolul de lider în sprijinirea Ucrainei”, a explicat generalul Freuding, subliniind impactul devastator pe care conflictul îl are asupra continentului european și ordinii sale de securitate.
Incertitudinea Politicii Americane
În ciuda acestor evoluții, Ucrainei îi sunt furnizate în continuare armele aprobate sub conducerea fostului președinte Joe Biden. Rămâne de văzut dacă urmașul său, Donald Trump, va menține această linie a suportului militar sau dacă va bloca livrările ulterioare, ori va permite achiziționarea de arme americane de către țări terțe pentru a sprijini Kievul.
Freuding consideră că durata sprijinului depinde de logistică și de ritmul în care Ucraina consumă aceste resurse. Însă, realismul sugerează că livrările ar putea dura până la vară.
Amenințările Rusiei și Strategiile de Reînarmeare
Planurile de rearanjare și extindere a forțelor armate de către Rusia sunt clare, estimează Freuding, cu un obiectiv care urmărește dublarea forțelor terestre până la 1,5 milioane de soldați până în 2026. Acest efort amplu include recrutarea masivă de personal și crearea de stocuri suplimentare de muniție.
În plus, Rusia își întărește infrastructura militară, în special în districtul său militar de Vest, la granița cu Finlanda, un membru nou al NATO.
Provocări în Fața Europei
Cu toate că Germania și-a asumat un rol semnificativ, oferind un pachet de ajutor militar de 38 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari) către Ucraina, al doilea ca mărime după cel al SUA, există provocări notabile în susținerea Kievului pe termen lung, în lipsa Americii.
Europa ar putea găsi dificil de înlocuit capabilitățile furnizate de SUA, cum ar fi sistemele complexe ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere), apărarea antiaeriană ca sistemul Patriot și piesele de schimb pentru echipamentele americane.
Generalul Freuding subliniază că, dacă SUA ar înceta să furnizeze aceste capabilități, Europa ar trebui să evalueze rapid propriile capabilități de înlocuire într-o măsură adecvată. Ucraina se bazează mult pe informațiile oferite de serviciile secrete americane pentru a îmbunătăți apărarea sa antiaeriană și pentru a-și selecta țintele cu mai multă precizie.
În concluzie, deși Europa dispune de resursele și determinarea necesare pentru a sprijini Ucraina fără ajutorul american, provocările rămân, mai ales în ceea ce privește menținerea unei susțineri militare integrale.