Știm cu toții că SUA e o țară mare și importantă, dar ce cred oamenii de pe bătrânul continent despre conducătorii de dincolo de Ocean? Un sondaj recent ne arată că Omul din Fruntea Cortegiului e privit cu ochi diferiți în funcție de cine își pune pălăria pe cap.

Să începem cu băiatul rebel al politicii mondiale - Donald Trump. Fostul președinte e văzut ca un fel de adolescent răsfățat care tot face pe șmecherul. Conform sondajului Pew Research, doar 14-16% dintre francezi, germani și suedezi au încredere în metehne-le lui.

Apropo, știați că în argoul românesc, "a face metehne" înseamnă a face pozne? Ei bine, Donald a făcut ceva prea multe metehne pe la Casa Albă, de-au rămas europenii cu un gust amar.

În schimb, Joe Biden e văzut cu alți ochi de vecinii noștri din Occident. Peste 60% dintre germani și suedezi, plus 42% dintre francezi, au o părere bună despre actuala Cap Lăcată de la Washington.

Desigur, asta nu înseamnă că Biden e iubit de toată lumea. Mulți îl văd ca pe un unchi bățos care vrea să păcălească pe toată lumea că e fruncea. Dar, în comparație cu Trump, omul pare a fi un pic mai de încredere pentru europeni.

Totuși, chiar dacă Biden primește note mai mari decât predecesorii săi la capitolul imagine, ratingurile au scăzut în 14 din cele 21 de țări chestionate anul ăsta față de anul trecut.

Cele mai mari scăderi au fost observate în țări ca Australia, Israel, Japonia, Polonia, Spania sau Regatul Unit. Se pare că mierea lunii de miere cu noul președinte s-a cam terminat pe alocuri.

Unul dintre subiectele fierbinți ale sondajului a fost modul în care administrația Biden a gestionat criza din Fâșia Gaza. Aici, majoritatea respondenților par a fi cam nemulțumiți de prestația Casei Albe.

Apropo, știați că "a fi nemulțumit" în română are și sensul "a fi ofticos"? Ei bine, Europa pare cam ofticată pe actuala conducere americană în privința acestui dosar delicat.

Războiul din Ucraina: Lupte pe Frontul European Un alt subiect fierbinte e războiul din Ucraina și felul în care SUA s-au implicat. Aici, părerile sunt împărțite în tabăra europeană.

Țările ca Ungaria și Turcia par cele mai critice la adresa implicării americane. Pe de altă parte, Polonia e cea mai îngăduitoare cu acțiunile Statelor Unite în conflictul de la granițele ei.

În ciuda diferențelor de opinie pe dosare punctuale, atitudinea generală față de SUA rămâne una pozitivă, după cum arată Pew Research. Polonezii sunt cei mai pro-americani, cu 86% dintre ei având o părere bună despre Unchiul Sam.

În regiunea Asiei-Pacifice, ponderea e de 70% favorabilă. Iar Turcia rămâne cea mai critică, cu sub 20% păreri pozitive despre Statul de dincolo de Ocean.

Explicația pentru diferențele astea de atitudine stă în motivațiile geopolitice. Țări ca Polonia, aflate la granița cu Rusia, văd Statele Unite ca pe un aliat strategic împotriva "ursului rânjetor" de la Răsărit.

Deci, cu cât o țară se simte mai amenințată de vecinul urs, cu atât e mai prietenoasă cu americanii - aliatul ei puternic de la mare depărtare.

Dar nu e totul lapte și miere în relația transatlantică. Multe țări consideră că SUA își urmărește doar interesele proprii, fără a ține cont de aliații ei.

Aici intră în joc și nemulțumirile legate de deciziile controversate ale administrațiilor americane, de la războaiele din Orientul Mijlociu până la ieșirea de sub Acordul Climatic de la Paris.

Hai să încheiem cu o secțiune specială - locul unde punem bășcălie pe situațiile critice. Că doar umorul e cea mai bună armă în fața adversității, nu?

Iată deci o glumiță: De ce seamănă Congresul SUA cu o bancă? Pentru că are multe sucursale prin lume, dar toate deciziile se iau la sediul central!

La final, să reținem că orice putere are zâmbetul ei. Unele state o văd prietenoasă, altele o consideră o amenințare. Dar asta e politica - un joc al percepțiilor.

Cert e că Europa privește cu un ochi atent către mișcările de la Washington. Și că, indiferent cine e la butoane, lumea veche va continua să-și păstreze un spirit critic față de Noua Lume. C'est la vie, mes amis!


Marele Gânditor

Marele Gânditor, cunoscut pentru capacitatea sa uimitoare de a se pierde în gânduri timp de ore întregi, este un scriitor celebru care a reușit să îmbine filozofia profundă cu umorul savuros. De la întrebări existențiale precum "De ce pâinea se arde doar pe o parte?" până la dileme cotidiene precum "Cât de multă pizza este prea multă?", el explorează misterele vieții cu o pană în mână și un zâmbet ironic pe buze. Operele sale sunt pline de glume subtile, jocuri de cuvinte și observații hilare care te fac să râzi și să gândești în același timp. Marele Gânditor nu doar că inspiră, dar și distrează, devenind astfel un adevărat maestru al cuvintelor și al râsetelor.