Experiența militară la Artilerie în Bacău - Multă teorie, puțină practică și 30 de cartușe trase în 9 luni
Sursa poza: Ziaristi
Nicușor Dan, candidatul independent în cursa pentru alegerile prezidențiale, a făcut dezvăluiri recente despre perioada sa de stagiu militar. Acesta a povestit, marți seară, pe un post de televiziune, despre armata efectuată în cadrul Artileriei din Bacău, în contextul restricțiilor economice ale timpului, ceea ce a limitat semnificativ activitățile practice.
Dan face parte din ultima generație ce a parcurs un stagiu de nouă luni, servind între anii 1988 și 1989. Această perioadă a fost marcată de măsuri severe de austeritate la nivel național, care au redus considerabil cantitatea de antrenamente practice disponibile. „Am tras doar câteva zeci de cartușe”, a declarat Nicușor Dan în interviu, subliniind contrastul dintre abundența de teorie și lipsa de exercițiu practic.
Experiența în poligon
Primarul Capitalei a rememorat cum, doar în ultima lună a stagiului său militar, a avut ocazia să participe la trageri reale într-un poligon de lângă Bacău. A executat trageri cu tunuri de epocă, unele datând de la mijlocul secolului trecut. Nicușor a explicat că, în ciuda resurselor limitate, echipa sa a reușit să se adapteze și să dobândească o precizie remarcabilă. „În ciuda resurselor limitate, am fost preciși, reușind să lovim țintele în majoritatea cazurilor,” a rememorat el.
Cariera și gradul militar
Continuând povestea, Nicușor Dan a detaliat de ce, în ciuda potențialului său, nu a avansat după perioada de stagiu. După terminarea facultății, a ales să-și continue studiile în Franța. Astfel, fiind plecat din țară pentru o perioadă extinsă, nu a fost prezent pentru avansarea sa de la caporal la subofițer. „Am rămas cu gradul de caporal sau sergent, în urma deciziei mele de a studia în continuare peste hotare,” a explicat el.
Viziunea pentru viitorul armatei
Referindu-se la perspectivele de viitor pentru armata României, Nicușor Dan și-a exprimat dorința de a susține un model militar profesionist. El a subliniat importanța măririi numărului de soldați profesioniști la 120.000, pentru a reduce nevoie de reintroducere a serviciului militar obligatoriu. „Trebuie să ne îndreptăm spre o armată formată din profesioniști. Este important să creștem efectivele de militari profesioniști, ca soluție de pacifism și securitate,” a afirmat candidatul.
Astfel, experiențele lui Nicușor Dan din armată nu doar că dezvăluie un capitol interesant din trecutul său, dar conturează și o viziune strategică asupra modului în care ar trebui să evolueze apărarea națională. Această abordare pune accent pe eficiență și profesionalism, contrariind perspectiva unei reîntoarceri la metodele obligatorii tradiționale.