Fermierii cer demisia directorului pentru întârzierile plăților și riscul falimentului național. Deputații revoltați. Va fi schimbată conducerea pentru salvarea agriculturii românești?
Sursa poza: Economica.net
Un val de nemulțumire a cuprins fermierii din România, care se confruntă cu întârzieri semnificative în privința plăților finale din cadrul subvențiilor agricole aferente anului 2024. Tensiunea a escaladat în Parlament, unde demisia șefului APIA, Tinel Gheorghe, a fost solicitată de către deputatul Popa, care a subliniat consecințele dezastruoase la nivel național.
Nemulțumiri în Rândul Fermierilor
Conform intervenției deputatului Popa, fermierii din județul Brăila și nu numai, au trimis numeroase semnale de alarmă cu privire la întârzierile care le compromit planurile de sezon. În ciuda faptului că aceștia au respectat toate termenele și cerințele legale pentru depunerea documentației necesare, fondurile întârzie să ajungă în conturile lor. Pentru fermieri, acest aspect se traduce prin incapacitatea de a-și onora datoriile și de a începe lucrările de primăvară, esențiale pentru producția agricolă viitoare.
Blocaje Administrativ-Financiare
Problema devine și mai complexă având în vedere dificultățile întâmpinate în depunerea cererilor pentru anul 2025. Deputatul Popa a subliniat că asemenea dificultăți nu au fost întâlnite de la înființarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), acuzând conducerea centrală de gestionare inadecvată, care afectează negativ agențiile din subordine.
Popa a declarat că fermierii nu au nevoie de promisiuni evazive, ci de fondurile la care au dreptul. Deputatul a adăugat că sub conducerea actuală, nu doar plățile pentru 2024 sunt blocate, dar și campaniile pentru obținerea creditelor pentru 2025 sunt paralizate, deschizând astfel drumul către faliment pentru mulți agricultori.
Cerințe Pentru Demisia Șefului APIA
În aceeași ordine de idei, Popa a cerut public demisia lui Tinel Gheorghe din funcția de director general al APIA, accentuând necesitatea unor schimbări fundamentale în cadrul Agenției. Popa a subliniat că se simte rușinat de situația actuală, mai ales în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Acesta a insistat că indiferent de alianțele politice, interesele fermierilor trebuie să fie prioritare și a pledat pentru o conducere care să ofere stabilitate și încredere acestui sector vital al economiei românești.
Reacții și Urmări
Situația actuală atrage atenția nu doar asupra disfuncționalităților sistemice în cadrul APIA, ci și asupra lacunelor din cadrul administrativ și legislativ care permit astfel de întârzieri. Efectele negative asupra agriculturii ar putea avea consecințe grave, nu doar la nivel economic ci și social.
Până la acest moment, conducerea APIA nu a emis un răspuns oficial, însă presiunea politică și socială continuă să crească. Modificările ce ar putea apărea în vârful structurii de conducere a APIA ar putea determina nu doar redresarea situației actuale, dar și reforme mai ample menite să prevină astfel de crize în viitor.
Viitorul agriculturii românești depinde în mare parte de modul în care aceste chestiuni vor fi gestionate, iar ochii tuturor sunt ațintiți asupra decidenților politici și administrativi în vederea unei soluții rapide și eficace.