Germania se califică în sferturile EURO 2024 după o victorie categorică împotriva Danemarcei

Single Post Images

Reprezentativa Germaniei, gazda turneului final al Campionatului European de Fotbal 2024, și-a asigurat prezența în faza următoare a competiției după ce a dispus de Danemarca cu scorul de 2-0. Partida din optimile de finală, disputată pe stadionul din Dortmund, a fost una plină de emoții și întreruptă temporar de o furtună puternică.

Startul confruntării de la Dortmund a fost marcat de o avalanșă de ocazii la poarta portarului danez Kasper Schmeichel. Fundașul german Nico Schlotterbeck a trimis mingea în plasă în minutul 4, însă reușita a fost anulată de arbitru pentru un fault comis anterior de Joshua Kimmich. Schmeichel a fost nevoit să intervină decisiv pentru a-i opri și pe Kimmich, Schlotterbeck, Kai Havertz și Andrich, reușind astfel să mențină scorul alb.

Vremea capricioasă și-a făcut simțită prezența în minutul 36, când fulgere și tunete puternice au determinat decizia arbitrului englez Michael Oliver de a întrerupe temporar jocul și de a trimite jucătorii la vestiare. Această decizie s-a dovedit a fi una înțeleaptă, întrucât la scurt timp după aceea, pe stadionul din Dortmund s-a abătut o ploaie torențială însoțită de grindină.

După o pauză de aproximativ 25 de minute, partida a fost reluată printr-o minge de arbitru. Chiar înainte de fluierul de începere a reprizei secunde, portarul german Manuel Neuer a fost nevoit să intervină excelent pentru a respinge o ocazie clară a atacantului danez Rasmus Højlund.

Revenirea de la cabine a fost una dezastruoasă pentru fundașul danez Joachim Andersen. Acesta a văzut cum un gol al său este anulat pentru o poziție de ofsaid milimetrică în minutul 48, iar câteva minute mai târziu a comis o henț în propriul careu. Arbitrul Michael Oliver nu a ezitat și a indicat punctul cu var pentru Germania.

Kai Havertz, atacantul formației gazdă, a transformat lovitura de pedeapsă în minutul 53, aducând astfel avantajul primei reușite pe tabela de marcaj. Scorul final a fost stabilit în minutul 68 de către tânărul jucător Jamal Musiala, care a profitat de o pasă sclipitoare a lui Schlotterbeck pentru a rămâne singur cu portarul danez și a înscrie imparabil.

Germania a mai punctat o dată prin Florian Wirtz în prelungirile partidei, însă reușita a fost anulată de sistemul VAR pentru o poziție de ofsaid. În cele din urmă, scorul final a rămas 2-0 în favoarea reprezentativei țării gazdă.

Detalii despre meci și reacții ale antrenorilor

Germania 2-0 Danemarca Au marcat: Havertz '53 (penalti), Musiala '68

Germania: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Andrich (Can '64), Kroos (Fullkrug '64) - Sané (Henrichs '80), Gündogan (Wirtz '80), Musiala (Wirtz '80) - Havertz Antrenor: Julian Nagelsmann

Danemarca: Schmeichel - Andersen, Vestergaard, Christensen (Wind '80) - Bah, Delaney (Nørgaard '69), Højbjerg, Maehle - Skov Olsen (Poulsen '69), Højlund (Damsgaard '80), Eriksen (Bruun Larsen '80) Antrenor: Kasper Hjulmand

"Musiala a marcat încă un gol important pentru noi. Este un jucător tânăr și talentat, cu un potențial uriaș. Sunt foarte mulțumit de prestația echipei." - Julian Nagelsmann, selecționerul Germaniei

"A fost un meci greu, dar băieții mei au luptat până la capăt. Din păcate, nu am reușit să concretizăm ocaziile avute. Felicit Germania și le urez mult succes în continuare." - Kasper Hjulmand, selecționerul Danemarcei

Parcursul celor două echipe până în optimi

Germania, în calitate de țară gazdă, a avut un parcurs foarte bun în faza grupelor. Naționala pregătită de Julian Nagelsmann a debutat cu o victorie clară, scor 5-1 împotriva Scoției, după care a dispus și de Ungaria, cu 2-0. Un rezultat de egalitate, 1-1 cu Elveția în ultima etapă, obținut în prelungiri prin golul lui Niclas Füllkrug, i-a adus locul întâi în Grupa A.

Pe de altă parte, Danemarca a reușit să termine neînvinsă grupa C, însă doar cu trei remize, împotriva Croației, Austriei și Cehiei. Antrenorul Kasper Hjulmand a lăudat organizarea defensivă și abilitățile în contraatac ale elevilor săi ca fiind motivele principale pentru acest parcurs.

Primele meciuri oficiale dintre Germania și Danemarca datează de la începutul secolului trecut. Primul duel a avut loc la 6 octombrie 1912 la Copenhaga, într-un meci amical câștigat de danezi cu 3-1. De atunci, balanța înfruntărilor directe este net în favoarea nemților, cu 15 victorii pentru aceștia și doar 8 înfrângeri.

Totuși, în partidele competitive disputate până în prezent, fiecare dintre cele două reprezentative are câte două succese. Ultimul duel direct a avut loc în faza grupelor de la EURO 2012. Germania a câștigat atunci cu 2-1, prin golurile lui Lukas Podolski și Lars Bender, în timp ce danezii au egalat temporar prin Michael Krohn-Dehli.

Unul dintre cele mai memorabile momente ale confruntărilor dintre Germania și Danemarca a fost finala Campionatului European din 1992, câștigată surprinzător de danezi cu scorul de 2-0, prin reușitele lui John Jensen și Kim Vilfort. Acea finală a marcat câștigarea celui de-al doilea trofeu major din istoria fotbalului danez, după ce reprezentativa țării a fost invitată în ultimul moment să participe la turneul final, în locul Iugoslaviei.

Însă succesul danezilor de la EURO 1992 a dus și la o schimbare importantă a regulamentului fotbalistic. Datorită faptului că echipa antrenată la acea vreme de Richard Møller Nielsen profita din plin de regula care permitea portarilor să ridice mingea cu mâna după o pasă primită de la un coechipier, obținând astfel un avantaj tactic prin câștigarea timpului, FIFA a decis interzicerea acestei practici începând cu anul următor.

Prin calificarea obținută la Dortmund, Germania își asigură prezența în sferturile de finală ale EURO 2024, unde va întâlni câștigătoarea duelului dintre Spania și Georgia. Naționala iberică, triplă câștigătoare a competiției, este marele favorit pentru un succes în fața georgienilor.

Un potențial sfert de finală Germania - Spania ar reprezenta o revanșă a finalei din 2008, când ibericii s-au impus cu 1-0 prin golul lui Fernando Torres. De asemenea, cele două echipe s-au întâlnit și în semifinalele EURO 2012 și 2016, Spania trecând de fiecare dată în finală.

Celelalte meciuri din optimi și speranțele României Alături de Germania, și Elveția s-a calificat în sferturile EURO 2024 după ce a învins Italia cu 2-0. Celelalte meciuri din optimi sunt:

  • Anglia - Slovacia
  • Franța - Belgia
  • Portugalia - Slovenia
  • România - Olanda
  • Austria - Turcia

Naționala României, calificată dramatic în optimile de finală după ce a terminat pe locul secund în grupa B, în urma Portugaliei, are șansa unei noi performanțe istorice prin depășirea obstacolului Olanda. "Tricolorii" vor conta pe aportul jucătorilor de bază precum Vlad Chiricheș, Nicușor Stanciu, George Pușcaș sau Dennis Man pentru a spera la o calificare în sferturile competiției.

Germania și-a confirmat statutul de gazdă prin calificarea obținută împotriva Danemarcei și va fi una dintre forțele de temut ale sferturilor de finală. Selecționerul Julian Nagelsmann are la dispoziție un lot foarte valoros, cu jucători de clasă mondială precum Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan sau Kai Havertz.

Pe de altă parte, Danemarca a arătat că este o echipă solidă și greu de învins, chiar dacă parcursul său din faza grupelor nu a fost unul spectaculos. Antrenorul Kasper Hjulmand are misiunea de a reconstrui reprezentativa pentru viitoarele campanii importante.

Indiferent de adversarul din sferturi, Germania pornește cu a doua șansă la câștigarea trofeului pe teren propriu, după eșecul din 2008 când a pierdut finala cu Spania. Reușita ar egala-o la 4 titluri europene câștigate cu Germania de Vest (1972, 1980) și Germania reunificată (1996).


Marele Antrenor

Marele Antrenor, renumit pentru abilitatea sa de a transforma orice cititor într-un campion al vieții, este un autor care combină motivația cu umorul de neîntrecut. Cu un fluier în mână și un tricou plin de citate inspiraționale, el îți arată cum să înfrunți provocările cotidiene cu un zâmbet larg și multă energie. Fiecare carte a sa este un antrenament pentru minte și suflet, plină de exerciții trăsnite și sfaturi amuzante. De la "Cum să alergi spre succes fără să-ți pierzi șireturile" la "Gimnastica râsului în 10 pași," Marele Antrenor îți oferă un program complet de dezvoltare personală cu o doză sănătoasă de râsete. Cu o personalitate vibrantă și o voce care te ridică de pe canapea, el este antrenorul care te motivează să fii cea mai bună versiune a ta, totul în timp ce râzi cu poftă. Marele Antrenor este, fără îndoială, maestrul antrenamentului prin umor!