Bă, nici nu vă imaginați prin ce dramă trece băiatul ăsta, Ianis Hagi! Starul naționalei a ajuns să fie tratat ca un jeg la Rangers, echipa la care evoluează (sau mai bine zis nu prea mai evoluează) în Scoția. Deși are contract până în 2026, puștiul a fost exilat la echipa a doua a grupării din Glasgow, fără drept de apel.

Toată lumea credea că e din cauza formei slabe sau pentru că ar vrea să plece, dar adevărul e cu totul altul. Și, credeți-mă, e absolut halucinant! Hai să aruncăm o privire mai atentă asupra situației penibile în care se află Ianis.

Să începem cu antrenorul echipei, belgianul Philippe Clement. Omul ăsta pare să aibă ceva personal cu Hagi Jr. Când a fost întrebat despre viitorul lui Ianis la club, Clement a răspuns sec: "Nu voi intra în detalii. Pot numai să spun că nu e decizia mea de a nu mai conta pe Ianis Hagi."

Ăsta e un mod diplomatic de a spune "băiatul ăsta e out, nu-l mai vreau în echipă". Și ca să nu existe dubii, Clement a insistat: "V-am spus, a fost o discuție clară cu Hagi despre acest lucru înaintea cantonamentului de vară. Decizia e luată pentru mine."

Deci e clar, antrenorul l-a dat afară pe Ianis din prima echipă. Dar de ce? Ce-a făcut băiatul de e atât de urât de Clement? A jignit pe cineva? A furat mingile de la antrenament? A urinat pe ghiozdanul antrenorului? Nimeni nu știe motivul real, dar e evident că Clement are ceva cu el.

Însă adevăratul motiv pentru care Ianis e ținut departe de prima echipă e și mai halucinant. Conform presei scoțiene, șefii lui Rangers nu-l lasă pe Hagi să joace pentru că ar trebui să-i mărească salariul în caz contrar!

Mai exact, dacă Ianis bifează meciul cu numărul 100 pentru Rangers, contractul lui prevede o creștere salarială de 30%. Asta ar însemna că băiatul ar câștiga 7.500 de euro în plus pe săptămână, adică vreo 30.000 de euro pe lună. Un milion de euro în plus pentru Rangers până la finalul înțelegerii!

Deci patronii scotieni preferă să-l țină pe tușă pe Ianis, decât să scoată ațâția bani din buzunar. Că doar n-or fi ei proști să-l lase să joace și să-i mărească leafa, nu? 😂 E o decizie de-a dreptul ridicolă, dar na, ăștia-s scoțienii, cunoscuți pentru zgârcenia lor.

Dar de ce naiba a acceptat Ianis o clauză atât de nedreaptă în contract? Păi se pare că agentul lui a insistat pentru introducerea acestei prevederi când s-a prelungit înțelegerea în decembrie 2022.

Motivul? Probabil că omul lui Hagi a vrut să-i asigure un salariu mai bun jucătorului său. Doar că acum s-a întors împotriva clientului. Pentru că, în loc să-l ajute, clauza asta l-a făcut pe Ianis indezirabil pentru Rangers.

Pe de altă parte, poate că agentul știa ceva și a pus acea condiție anume ca să-l forteze pe Ianis să plece de la Glasgow. Cine știe, poate că în spatele acestei clauze se ascunde un plan mârșav pentru a-l transfera pe Hagi Jr. la o echipă mai bună. Oricum, e o situație foarte ciudată.

Să fiu sincer, mi se pare absolut aiurea că o echipă ca Rangers, care activează într-un campionat puternic ca cel scoțian, face atâta caz pentru un milion de euro. Adică, serios, un milion de euro e o sumă atât de mare pentru un club de renume?

Poate că pentru scoțienii ăștia zgârciți e o avere, dar în fotbalul modern un milion de euro e nimic. Doar transferurile de jucători mediocri costă zeci de milioane. Deci Rangers ar trebui să se rușineze că face atâta caz pentru un milion mizerabil.

Pe de altă parte, poate că situația financiară a clubului e mai precară decât pare. Sau poate că patronii sunt niște zgârciți fără pereche care nu vor să scoată un leu în plus din buzunar. Oricum ar fi, mi se pare o decizie penibilă să-l lași pe Ianis pe tușă doar pentru un milion de euro.

În timp ce situația lui Ianis la Rangers e din ce în ce mai complicată, în România au apărut deja zvonuri despre un posibil transfer al său. Și, surpriză, echipa interesată e fosta lui formație, Rapid București.

Acționarul giuleștenilor, Victor Angelescu, a recunoscut că i-ar plăcea să-l readucă pe Hagi Jr în Giulești. "Normal că ni-l dorim. E unul dintre cei mai buni jucători care ar veni în România", a declarat Angelescu.

Totuși, un transfer la Rapid nu pare foarte ușor de realizat. Angelescu a precizat că "nu e un transfer iminent" și că "trebuie să vorbim cu toate părțile implicate și să ajungem la un acord". Adică nu e chiar atât de simplu pe cât pare.

Și apoi, mai e și chestiunea banilor. Pentru că dacă vine la Rapid, Ianis ar deveni al doilea cel mai bine plătit jucător din Liga 1, după Alex Mitriță de la Craiova. Se zvonește că i s-ar oferi un salariu de 500.000 de euro pe sezon!

Adică aproape jumătate de milion de euro pe an! O sumă colosală pentru standardele fotbalului românesc. Întrebarea e, oare Rapid chiar are banii ăștia? Pentru că în afară de acționarii Angelescu și Copos, nu prea se știe de unde ar putea veni atâția bănuți.

Oricum, mi-e greu să cred că un jucător de valoarea lui Hagi ar accepta să vină în România doar pentru bani. El ar vrea cu siguranță un proiect amibițios, cu șanse la trofee și cupele europene. Iar asta e greu de găsit la noi în țară în momentul de față.

În afară de Rapid, nu prea s-au auzit alte oferte concrete pentru Ianis Hagi. Este adevărat, la un moment dat s-a speculat despre un interes din partea lui Galatasaray și Fiorentina. Dar ambele piste s-au răcit între timp.

Motivul? Probabil că echipele respective au fost descurajate de situația bizară în care se află Ianis la Rangers. Adică cine ar vrea să aducă un jucător care stă pe tușă de atâta timp și nu are voie să intre în vestiar?

Sau poate că pretențiile financiare ale lui Hagi au fost prea mari. Oricum, e clar că în acest moment nu există nicio ofertă serioasă pentru el. Iar asta îl va face pe Ianis să stea blocat la Glasgow, departe de teren, cel puțin până în vară.

Și astfel, ajungem în punctul în care viitorul lui Ianis Hagi e extrem de nesigur. El se află într-un impas de nedorit, blocat la un club care nu-l mai vrea, dar fără prea multe opțiuni pentru a pleca.

Singura variantă clară e Rapid, dar un transfer acolo ar însemna un pas înapoi uriaș în cariera sa. La 24 de ani, Ianis ar trebui să viseze la echipe mai puternice, nu la o revenire în România.

Dar na, viața bate filmul uneori. Și un jucător care părea sortit unei cariere de succes în Occident se poate trezi, la un moment dat, cu ușa bătută în nas de toată lumea. Rămâne de văzut dacă Ianis va reuși să iasă din acest impas sau dacă va fi nevoit să accepte o variantă mai puțin atractivă precum Rapid.

Un alt aspect îngrijorător e că situația de la Rangers îi poate afecta șansele la națională. Pentru că e greu de crezut că selecționerul Edward Iordănescu îl va convoca pe Ianis dacă el stă degeaba, fără meciuri jucate luni la rând.

Iar asta ar fi o pierdere uriașă pentru naționala României. Pentru că, când e în formă, Hagi Jr. este unul dintre cei mai buni jucători ai noștri și un potențial făuriror de magie pe teren.

Deci sperăm că Ianis va reuși să-și rezolve cât mai repede situația de la club. Altfel, riscă să rateze un nou turneu final important cu naționala, după ce a fost accidentat la Euro 2020 și Mondialul din 2022.

La final, nu pot să nu remarc cât de aiurea e toată povestea asta cu Ianis Hagi la Rangers. Un jucător important, cu 99 de meciuri la activ, e ținut la echipa a doua doar pentru că ar trebui să i se mărească salariul!

E un caz halucinant, de-a dreptul fără precedent în fotbalul modern. Pentru că de obicei cluburile își doresc ca jucătorii lor valoroși să joace cât mai mult pentru a-și atinge potențialul maxim și a crește în valoare.

Dar nu, Rangers face pe dos și îl ține pe Ianis departe de teren doar ca să nu-i dea niște bănuți în plus. O decizie pe care o cataloghez drept una dintre cele mai ridicole pe care le-am văzut vreodată în lumea sportului.

Și cam asta e povestea tristă a lui Ianis Hagi în acest moment. Un jucător talentat, care ar trebui să fie în floarea vârstei, e ținut ostatec de propriul club din cauza unei clauze salariale idioate.

Un caz izbitor de cum zgârcenia poate bate mintea în fotbal. Pentru că, la urma urmei, Rangers ar fi putut plăti acel milion de euro fără prea mare bătaie de cap. Dar au preferat să-l lase pe Ianis să se usuce pe bară, doar-doar să facă puțină economie.

Rămâne de văzut dacă băiatul va reuși să iasă din acest impas și să-și reia cariera cât de curând. Până atunci, să sperăm că învață din experiența asta și nu mai acceptă clauze dubioase în contracte pe viitor. Că doar nu-i cazul să ajungă iarăși prizonier al propriului acord de muncă!


Marele Gânditor

Marele Gânditor, cunoscut pentru capacitatea sa uimitoare de a se pierde în gânduri timp de ore întregi, este un scriitor celebru care a reușit să îmbine filozofia profundă cu umorul savuros. De la întrebări existențiale precum "De ce pâinea se arde doar pe o parte?" până la dileme cotidiene precum "Cât de multă pizza este prea multă?", el explorează misterele vieții cu o pană în mână și un zâmbet ironic pe buze. Operele sale sunt pline de glume subtile, jocuri de cuvinte și observații hilare care te fac să râzi și să gândești în același timp. Marele Gânditor nu doar că inspiră, dar și distrează, devenind astfel un adevărat maestru al cuvintelor și al râsetelor.