Indicele de încredere macroeconomică CFA România se prăbușește în aprilie înainte de alegerile prezidențiale din mai 2025

Indicele de încredere macroeconomică CFA România se prăbușește în aprilie înainte de alegerile prezidențiale din mai 2025 Sursa poza si informatii: romania-insider

În luna aprilie, încrederea în economia României a suferit o scădere semnificativă, ajungând la 33,3 puncte, o valoare mult sub pragul neutru de 50 de puncte. Această coborâre remarcabilă reprezintă cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei de Covid-19, conform Indicatorului de Încredere Macroeconomică, realizat de CFA România printre membrii săi. Această scădere majoră a fost publicată înainte de alegerile prezidențiale planificate să aibă loc între 4 și 18 mai.

Declinul acesta abrupt a fost determinat în întregime de componenta așteptărilor indicatorului, care a scăzut cu 16,9 puncte, atingând astfel doar 25,9 puncte. În contrast, evaluarea condițiilor actuale a avut o creștere ușoară de 2,1 puncte ajungând la 48,2 puncte, conform informațiilor publicate de Ziarul Financiar.

Rezultatele sondajului relevă și faptul că 64% dintre participanți sunt de părere că ratingul de țară al României va rămâne în regiunea de investment-grade în următoarele 12 luni, în scădere față de 82% în martie. Între timp, 36% dintre respondenți, un procent mai mare comparativ cu anul precedent, cred că România ar putea ajunge la nivelul de non-investment grade.

Adrian Codirlaşu, președintele CFA România, a declarat că "riscul ca rezultatul alegerilor prezidențiale să deviaze țara către un euroscepticism accentuat a provocat o reducere semnificativă a componentei așteptărilor, ceea ce a dus indicatorul de încredere la cel mai mic nivel de la pandemia încoace. În același timp, deficitul bugetar anticipat pentru anul în curs a crescut la 8% din PIB, iar creșterea economică prognozată a scăzut sub 1%."

Previziunile pentru deficitul bugetar de stat în 2025 au crescut în aprilie, ajungând de la 7,4% în martie la 7,9% din PIB. Așteptările de creștere economică pentru 2025 au scăzut din nou, cu o valoare medie de 0,7% față de 1,0% în martie, iar discuțiile privind o potențială recesiune a economiei românești sunt tot mai prezente.

Se prevede că datoria publică, ca procent din PIB, va crește până la 57% în următoarele 12 luni. Se estimează o rată a inflației de 4,78% pentru următorul an, până în aprilie 2026.

Referitor la cursul EUR/RON, circa 86% dintre participanții la sondajul CFA se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni. În aceste condiții, valoarea medie a așteptărilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0494 RON per euro, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie anticipată este de 5,1112 RON per euro.

Aceste perspective economice reflectă incertitudinile și preocupările ce domină climatul economic actual din România.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"