Liderii G7 susțin Israelul, dar nu au ajuns la un consens pentru Ucraina
Sursa poza si informatii: France24
Liderii G7 sprijină Israelul, dar nu emit o declarație comună pentru Ucraina
La finalul summitului din Banff, Canada, liderii G7 și-au exprimat solidaritatea față de Israel, susținând dreptul acestei țări de a se apăra. Aceasta a venit în contextul unui atac recent al Israelului asupra Iranului, care a declanșat un schimb intens de focuri, soldat cu sute de victime. Totuși, liderii nu au reușit să ajungă la un consens pentru o declarație comună în sprijinul Ucrainei, aceasta din cauza insistenței Statelor Unite de a atenua limbajul propus.
La întâlnirea din Canada, liderii G7 — care cuprind națiuni puternice precum Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie — și-au concentrat atenția asupra problemelor presante de securitate internațională. Fără îndoială, escaladarea tensiunilor dintre Israel și Iran a dominat discuțiile. Statele membre au convergit asupra unui mesaj unit, apărând Israelul și afirmând dreptul său de apărare în fața acțiunilor iraniene.
Însă, subiectul sprijinului pentru Ucraina a rămas în umbră. Deși unii membri ai G7 doreau să facă o declarație comună puternică în sprijinul Kievului — pe fondul agresiunii continue din partea Rusiei — divergențele au apărut în special din partea Statelor Unite. Acestea au cerut modificarea limbajului, în scopul de a nu inflama situația și mai mult. Aceasta a dus la imposibilitatea de a obține un document semnat de toate părțile.
Corespondentul France 24, Wassim Cornet, prezent la eveniment, a relatat cum dezacordurile interne au subliniat complexitatea relațiilor internaționale actuale. Chiar și într-un cadru relativ omogen, cum este cel al G7, delicatețea diferitelor dosare de politică externă poate complica atingerea unui consens.
Cu toate acestea, liderii G7 au reiterat angajamentul de a colabora pentru stabilitate și securitatea globală, subliniind necesitatea comunicării deschise și a dialogului eficient în soluționarea problemelor internaționale. Cu lumea aflată într-o perioadă de schimbări rapide și imprevizibile, summitul a evidențiat provocările cu care se confruntă grupul în menținerea unei voințe comune și aplicarea unor măsuri concertate.
În concluzie, deși tema principală a întâlnirii a generat consens în cazul Israelului, războiul din Ucraina a scos la iveală complexitățile și vulnerabilitățile alianțelor internaționale, amânând o acțiune decisivă comună. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste discuții și ce măsuri concrete vor fi implementate în viitorul apropiat pentru rezolvarea acestor crize globale.