Linia de cale ferată din România unde călătoria se va scurta la jumătate după modernizare

Linia de cale ferată din România unde călătoria se va scurta la jumătate după modernizare Sursa poza si informatii: Economica.net

Modernizarea Căii Ferate din România: Unde Călătoria se Va Scădea la Jumătate

Îmbunătățirea infrastructurii feroviare din România a intrat într-o nouă etapă, cu lucrări substanțiale la linia de cale ferată Simeria - km 614, care promite să reducă semnificativ timpul de călătorie. Conform estimărilor CFR Infrastructură, aceste lucrări ar putea fi finalizate până în 2027, modernizarea vizând o creștere a vitezei trenurilor până la 160 kilometri pe oră, în comparație cu viteza actuală de 50-80 kilometri pe oră.

Deceade pentru Progres

Procesul de modernizare a celor 141 kilometri ai acestei linii de cale ferată ar putea dura până la un deceniu. Ministerul Transporturilor a prezentat recent un raport care arată că progresul pe toate cele patru loturi de construcție întrece deja 70%. Aceste informații au fost făcute publice în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru Monitorizarea Programului Transport, susținută de Asociația Pro Infrastructură (API).

Progrese Considerabile pe Șantier

Dintre cele patru loturi de construcție, cel mai avansat este segmentul km 614 – Bârzava, unde echipa condusă de constructorii italieni de la WeBuild a finalizat aproape 97% din lucrări. Următorul, pe segmentul Bârzava – Ilteu, același consorțiu a atins un stadiu de execuție de aproximativ 94%.

Pe lotul Gurasada – Simeria, compania spaniolă FCC a dus la îndeplinire peste 87% din proiect, iar pe tronsonul Ilteu – Gurasada, parteneriatul condus de Aktor se apropie de un progres de 80%.

Așteptări pentru Viitor

Rămâne de văzut dacă lucrările de pe aceste patru segmente ale liniei CFR Frontieră Curtici – Simeria vor fi finalizate la timp pentru a permite trenurilor să circule la viteze de până la 160 km/oră, ținta fiind anul 2027, la exact zece ani de la demararea acestor contracte.

Entuziaștii de infrastructură au fost martorii progresului și au împărtășit imagini impresionante din timpul unei călătorii de la Bătuța la Bârzava, ilustrând schimbările semnificative care au loc pe acest traseu.

Modernizarea acestei linii de cale ferată este un pas esențial către eficientizarea transportului feroviar în România, reducând semnificativ timpii de călătorie și îmbunătățind confortul pasagerilor. Anticipăm cu nerăbdare finalizarea proiectului, care se va dovedi, fără îndoială, un avantaj imens nu doar pentru cei ce călătoresc frecvent pe ruta aceasta, ci și pentru economia întregii regiuni.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"