majorare TVA și alte modificări fiscale majore în discuție.

majorare TVA și alte modificări fiscale majore în discuție. Sursa poza si informatii: romania-insider

Noua Coaliție de Guvernare a României Propune Măsuri Fiscale pentru Creșterea Veniturilor Bugetare

Un grup de lucru axat pe buget, format de partidele politice care intenționează să formeze majoritatea guvernamentală în România, a avansat un set de măsuri menite să combată derapajele fiscale, în principal prin creșterea taxelor, conform informațiilor furnizate de Ziarul Financiar. Deși lista este scurtă și deocamdată neconfirmată, aceasta cuprinde o varietate de idei care au circulat în ultimele zile.

Președintele Nicușor Dan a declarat într-o conferință de presă că discuțiile privind planul de corecție fiscală ar trebui finalizate până pe 5 iunie, în timp ce strategia de guvernare ar trebui să fie gata săptămâna următoare, pe 9 iunie. Dezbaterile din cadrul grupului de lucru sunt în continuă desfășurare, deoarece nu s-a ajuns încă la un consens între partide cu privire la aceste măsuri.

Propuneri pentru Creșterea Veniturilor

Printre măsurile discutate de acest grup se numără majorarea TVA de la 19% la 21%, iar cota preferențială de TVA ar urma să crească de la 9% la 12%. De asemenea, sectorul HoReCa ar putea vedea o creștere a TVA la 19%.

Pe frontul impozitării veniturilor, se propune o majorare a impozitului pe dividende la 16%, de la nivelul actual de 10%, iar impozitul pe profitul companiilor ar crește la 19%, față de 16% în prezent. Pensiile care depășesc 2.500 RON (500 EUR) ar putea fi supuse unei contribuții de 10% la sistemul de sănătate (CASS).

Propunerea include și impozitarea prețurilor de transfer/ tranzacții la 2% din valoarea acestora. O taxă de solidaritate ar viza veniturile mai mari de 10.000 RON (2.000 EUR), impunând un impozit de 16% pe suma ce depășește pragul de 10.000 RON, până la 31 decembrie 2025.

Propuneri de Reformă Fiscală

Partidul Social Democrat (PSD) susține introducerea unei impozitări progresive începând cu 1 ianuarie 2026. Alte propuneri includ creșterea accizelor cu 20%, excepție făcând benzina și motorina, și impozitarea crescută a jocurilor de noroc, precum și a bijuteriilor de lux și autoturismelor scumpe.

Se discută, de asemenea, eliminarea facilităților fiscale pentru baruri și cluburi de noapte, care în prezent plătesc un impozit pe profit de 5%. Planurile pe termen lung includ listarea companiilor de stat și privatizarea unor firme precum Hidroelectrica, Salrom, Romgaz și Nuclearelectrica.

Potrivit surselor de presă, partidul reformist USR, cu sprijinul PNL, ar fi propus, de asemenea, introducerea plății contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate pentru veniturile obținute din drepturi de proprietate intelectuală.

Aceste măsuri, deși sunt încă în faza de discuție, reprezintă un răspuns la nevoia urgentă a României de a reechilibra veniturile bugetare prin ajustări fiscale semnificative, menite să stabilizeze situația economică a țării în viitorul apropiat.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"