Nicușor Dan primește susținerea UDMR, USR și PNL în turul 2. Care este poziția PSD și celorlalte partide?
Sursa poza: Mediafax
Într-o mișcare strategică menită să contrabalanseze influența candidaților extremist-populiști, partidele PNL, USR și UDMR și-au declarat sprijinul ferm pentru Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Această aliniere neobișnuită a principalelor forțe politice de dreapta vine ca un răspuns la creșterea retoricii naționaliste în spațiul politic, reprezentată de candidatul George Simion.
UDMR deschide calea
Primul semnal de susținere a venit din partea UDMR. Kelemen Hunor, liderul formațiunii, a postat pe rețelele sociale un mesaj de sprijin pentru Nicușor Dan, declarând că partidul său a decis să voteze împotriva lui Simion pe motive de retorică antimaghiară. „Singura decizie corectă și responsabilă este să votăm împotriva candidatului antimaghiar la prezidențiale Simion în turul al doilea. Să lăsăm la o parte toate argumentele contra și să-l susținem pe Nicușor Dan”, a subliniat Hunor.
USR se unește în jurul lui Nicușor Dan
După un rezultat dezamăgitor în scrutinul precedent și demisia Elenei Lasconi de la conducerea partidului, USR își regăsește direcția sub conducerea interimară a lui Dominic Fritz. Acesta a declarat public că USR este „unit în spatele lui Nicușor Dan”, subliniind că valorile democratice și competențele acestuia sunt în perfectă armonie cu cele ale partidului. Fritz a pus accentul pe nevoia de a combate izolaționismul și de a aduce normalitatea în politica românească, chemând membrii USR să susțină activ candidatura lui Dan.
PNL se alătură cauzei
În aceeași linie de gândire, PNL a anunțat susținerea sa necondiționată pentru Nicușor Dan. Cătălin Predoiu, liderul interimar al partidului, a declarat că „trebuie oprit extremismul să ajungă la Palatul Cotroceni”. PNL se alătură, astfel, eforturilor comune de a evita polarizarea politică și de a promova un lider capabil să mențină stabilitatea și dialogul constructiv în România.
PSD adopta o poziție neutră
În timp ce forțele de dreapta s-au aliniat clar de partea lui Nicușor Dan, Partidul Social Democrat (PSD) a ales o poziție de neutralitate în al doilea tur. Drept urmare a deciziilor luate într-o ședință internă, Marcel Ciolacu, liderul partidului, a demisionat din funcția de premier, iar PSD a anunțat retragerea sa de la guvernare. Ciolacu a subliniat că decizia de vot la prezidențiale rămâne la latitudinea fiecărui simpatizant, subliniind că „fiecare simpatizant al Partidului Social-Democrat va vota cum dorește pe propria conștiință, un lucru care mi se pare corect”.
Alte formațiuni politice și poziția lor
Până la acest moment, niciun alt partid politic, cu excepția AUR, nu și-a exprimat susținerea explicită pentru George Simion. Cu toate acestea, se așteaptă ca Anamaria Gavrilă, lidera POT, să continue să-l susțină tacit, având în vedere colaborarea lor din primul tur al alegerilor. Confruntarea se profilează a fi un test semnificativ al puterii coalițiilor și al viitorului politic al țării.
Concluzie
Sprijinul concertat al principalelor partide de dreapta pentru Nicușor Dan demonstrează o preocupare comună față de tendințele populiste și extremist-nationaliste care amenință echilibrul democratic al României. În timp ce se apropie turul al doilea al alegerilor prezidențiale, tensiunile politice și strategia fiecărei formațiuni vor modela, fără îndoială, viitorul politic al țării.