Nu mă interesează ce zice Duma. Tensiuni după forumul de la București despre viitorul Mării Negre.
Sursa poza: Mediafax
Într-o turnură ironică a evenimentelor recente, liderul român Marcel Ciolacu a răspuns cu umor și nepăsare la acuzațiile venite din partea parlamentarilor ruși, accentuând că nu are niciun interes legat de poziția Dumei de Stat a Rusiei. „Am fost în contact cu Putin. Nu mă interesează ce spune Duma de Stat,” a declarat Ciolacu sarcastic, lăsând să se înțeleagă că nu acordă importanță acuzațiilor de amestec în afacerile interne ale Rusiei.
Conform agenției de știri TASS, o comisie din camera inferioară a parlamentului rus a precizat că a transmis documente către procurorii ruși și ministerul de externe, susținând că demonstrează „amestecul României în treburile interne ale Rusiei.” Deputatul Vasily Piskarev a comunicat prin Telegram că „materialele forumului unei 'organizații teroriste interzise în Rusia' au fost analizate,” iar materialele colectate au fost transmise Oficiului Procurorului General pentru evaluare legală. Totodată, acesta a insistat că este necesară o „decizie conform legislației ruse,” iar Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să „răspundă politic și diplomatic” autorităților române.
Acuzațiile aduc în centrul atenției forumul intitulat „Marea Neagră: Frontiera Viitorului pentru o Europă Securizată și Stabilă,” organizat în parlamentul român de către „Post-Russian Free Nation Forum,” o entitate creată în urma invaziei ruse în Ucraina. Grupul și-a propus obiectivul ambițios de a stabili „41 de state independente, libere și dezvoltate în locul unui imperiu dement,” după cum se menționează pe site-ul oficial al organizației. Evident, această organizație este pe lista neagră în Rusia.
În conformitate cu propriile sale declarații făcute pe Telegram, Piskarev susține că există dovezi conform cărora propunerile formulate în cadrul forumului includ planuri de „a scoate Rusia din Marea Neagră,” ceea ce ar putea constitui infracțiuni grave în conformitate cu legislația rusă.
Ironia este că România, prin liderii săi, pare să nu ia foarte în serios aceste acuzații, considerându-le mai degrabă demonstrații retorice menite să deturneze atenția de la problemele interne cu care se confruntă Rusia. Într-un context internațional tensionat, aceste schimburi de replici adaugă un nou capitol în relațiile deja dificile dintre România și Rusia.
Reacția sarcastică a lui Marcel Ciolacu pare să fie un exemplu de desconsiderare a presiunilor externe într-un mod care reafirmă independența și suveranitatea României. În mod natural, această abordare dă tonul unei atmosfere politice în care se pune accent pe stabilitatea și siguranța regională, într-un moment istoric sensibil.
Pe parcursul ultimului an, tensiunile dintre Europa și Rusia au crescut considerabil, iar forumul recent organizat în parlamentul român este doar un exemplu al modului în care națiunile europene își reafirmă poziția colectivă față de politica agresivă a Rusiei în regiune. Cu toate acestea, fie că sunt bazate pe realități ale politicii internaționale sau pe retorici interne, reacțiile din ambele tabere par să sublinieze doar cât de îndepărtată este o reconciliere în viitorul apropiat.