Organizații de afaceri remarcabile își exprimă îngrijorarea față de climatul economic în declin și scăderea credibilității României

Organizații de afaceri remarcabile își exprimă îngrijorarea față de climatul economic în declin și scăderea credibilității României Sursa poza: romania-insider

Opt dintre cele mai mari organizații de afaceri din România și-au exprimat îngrijorarea privind deteriorarea rapidă a climatului de afaceri, dar și erodarea credibilității țării. Printre semnatarii acestei apeluri se numără AmCham Romania – Camera Americană de Comerț în România, AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România, AHK – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, BEROCC – Camera de Comerț Belgia Luxemburg – România Moldova, BRCC – Camera de Comerț Britanico-Română, Concordia – Confederația Patronală Concordia, FIC – Consiliul Investitorilor Străini și RBL – Romanian Business Leaders. Aceste entități reprezintă numeroase companii importante, printre care și unii dintre cei mai mari angajatori din țară.

Aceste organizații atrag atenția asupra provocărilor succesive și crizelor cu care s-au confruntat companiile în ultimii ani, subliniind în același timp impactul negativ al contextului electoral prelungit asupra deficitelor și reformelor esențiale. Creșterea economică se bazează pe încredere și predictibilitate, argumentează semnatarii, adăugând că fără aceste elemente, finanțările și investițiile planificate sunt în pericol.

În contextul politic actual, deciziile trebuie să reflecte stabilitate și coerență pentru ca România să rămână ferm ancorată în calea sa euro-atlantică. Este crucial să se valorifice oportunități strategice și să se păstreze poziția țării pe harta investițiilor internaționale.

Recâștigarea încrederii în România necesită acțiuni concrete și responsabilitate din partea tuturor actorilor politici. Este esențial să se asigure un mediu economic previzibil, protejarea pieței libere, respectarea statului de drept și securitatea națională, toate acestea în timp ce se respectă angajamentele europene și internaționale ale țării. Agențiile de rating și partenerii instituționali și strategici sunt atenți la evoluțiile interne și așteaptă o redresare rapidă și credibilă a perspectivei economice a României.

Apelul mai evidențiază și disponibilitatea comunității de afaceri de a contribui la soluționarea problemelor, subliniind necesitatea de viziune, determinare și pași concreți și rapizi pentru îndeplinirea angajamentelor pe termen mediu și lung ale României, pentru a evita o destabilizare economică abruptă.

România urmează să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale duminică, 18 mai. Cursa dintre liderul ultranaționalist George Simion și candidatul independent Nicușor Dan este extrem de strânsă, un sondaj recent indicând intenții de vot egale pentru ambii candidați.

Un raport Erste estimează că banca centrală a României a vândut aproximativ 6 miliarde de euro pentru a menține stabilitatea monedei naționale după scrutinul prezidențial, în timp ce S&P avertizează cu privire la riscul unui proces de decizie politică ineficient, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale.

Pentru a construi un viitor economic solid, este imperativ ca atât oficialii publici, cât și sectorul privat să colaboreze strâns, menținând un mediu economic robust și profitând de avantajele strategice pe care România le poate oferi.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"