Parlamentul Britanic susține legalizarea morții asistate pentru pacienții în stadiu terminal în Anglia și Țara Galilor, în condiții stricte.
Sursa poza: biziday
Parlamentul Regatului Unit a făcut un pas important către legalizarea morții asistate pentru pacienții cu boli terminale. Camera Comunelor a votat favorabil un proiect de lege ce oferă mai mult control celor aflați în etapele finale ale vieții.
Într-un vot strâns, cu 314 pentru și 291 împotrivă, Camera Comunelor a sprijinit inițiativa de a permite moartea asistată în Anglia și Țara Galilor, dar doar în condiții stringente. Aceasta se adresează pacienților aflați în faza terminală a bolilor lor, care sunt mental competenți și au un prognostic confirmat de mai puțin de șase luni de trăit. Următorul pas pentru acest proiect este examinarea și votul în Camera Lorzilor, un proces care va putea dura câteva luni. Deși există posibilitatea unor ajustări, pare improbabil ca lorzii să oprească o lege sprijinită de Camera Comunelor, notează Reuters.
Interesant este că Partidul Laburist, condus de prim-ministrul Keir Starmer, a adoptat o poziție neutră, permițând membrilor partidului să voteze în funcție de propria conștiință, deși premierul a declarat un vot favorabil.
Opinie publice indică un sprijin majoritar al britanicilor pentru această măsură, susține Reuters. Proponenții legii afirmă că va aduce respect și compasiune celor care suferă, în timp ce opozanții sunt îngrijorați că persoanele vulnerabile ar putea fi presionate să-și încheie viața.
Practicile similare sunt deja legale în Australia, Canada și anumite state din SUA, confirmând o schimbare în abordarea față de drepturile pacienților în context global.