Parteneriat pentru Instruirea Tehnicienilor F-16 la Fetești, Succes în Ucraina
Sursa poza: ExpressPress
România și Olanda au lansat o nouă inițiativă comună pentru a instrui tehnicieni pe avioanele de vânătoare F-16, avioane care sunt integrate intens în operațiuni de apărare în Ucraina. Colaborarea între cele două națiuni a fost oficializată pe 7 mai, odată cu semnarea unui memorandum de intenție de către ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, și omologul său român, Angel Tîlvăr. Centrul de instruire se va deschide la Baza Aeriană Fetești, gazda actuală a Centrului European de Instruire F-16 (EFTC).
EFTC: Un Hub de Instruire Vital
Centrul EFTC din Fetești este deja un punct central pentru instruirea piloților din România și Ucraina. Ministerul Apărării subliniază importanța acestui centru, având în vedere că în luna decembrie a anului precedent s-a aprobat transferul oficial către România a 18 avioane F-16 din Olanda, aeronave ce se află acum la EFTC.
"Capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei este susținută considerabil de avioanele F-16. Este indispensabilă nu doar formarea piloților, ci și a unui personal de întreținere bine pregătit. Prin colaborarea cu România, facem un pas semnificativ în această direcție", a declarat Ruben Brekelmans.
Suport Internațional Esențial
Pe 3 mai, Statele Unite ale Americii au dat undă verde unui pachet de achiziții pentru Ucraina, evaluat la 310,5 milioane de dolari americani, care include și servicii de întreținere și instruire pentru avioanele F-16. Ulterior, pe 4 mai, autoritățile ucrainene au anunțat deschiderea unui nou centru de antrenament pentru piloții F-16 în Cehia, subliniind extinderea pregătirii în colaborare cu aliații și producătorul aeronavelor, Lockheed Martin.
Câmpia Turzii: Rolul Observatorului Olandez
Ruben Brekelmans și-a încheiat vizita în România la Câmpia Turzii, unde un detașament olandez operează două avioane MQ-9 Reaper. Aceste aeronave fără pilot sunt esențiale pentru misiuni de supraveghere pe flancul estic al NATO, având în vedere intensificarea tensiunilor regionale. Aproximativ 120 de militari olandezi participă la această misiune, inclusiv analiști și operatori care funcționează de la distanță din Leeuwarden. 35 dintre ei sunt prezenți fizic la baza din România, fiind responsabili de întreținerea și securitatea avioanelor.
Această colaborare româno-olandeză reflectă o angajare strategică în creșterea capacităților de apărare aeriană și întărește soliditatea legăturilor dintre aliații NATO, într-un context geopolitic delicat. Acțiunile de instruire și suport evidențiază importanța unei forțe bine echipate și instruite, esențială pentru stabilitatea și securitatea regiunii.