Peste 60% dintre angajații români se confruntă cu dificultăți emoționale, indică un sondaj eJobs 2025. Care sunt principalele cauze?
Sursa poza: romania-insider
Un număr tot mai mare de angajați români trec prin momente dificile din punct de vedere emoțional, relevă un recent sondaj realizat de platforma online de recrutare eJobs. Studiul, care include aproape 2.000 de participanți, arată că 63,6% simt că trec printr-o perioadă dificilă. Principalul factor indicat de 22,2% dintre aceștia este venitul insuficient pentru a acoperi cheltuielile zilnice. Alte cauze sunt problemele personale (14,5%) și stresul excesiv la locul de muncă (11%).
Sondajul realizat în aprilie 2025 subliniază că 10,8% dintre angajați nu se simt apreciați la locul de muncă, iar 9,9% sunt afectați de instabilitatea financiară a companiilor lor. În plus, 8,9% dintre respondenți și-au pierdut recent locul de muncă, fapt ce agravează dificultățile emoționale.
Raluca Dumitra, Directorul de Marketing al eJobs, explică: „Majoritatea problemelor cu care se confruntă românii sunt legate de viața profesională - fie sunt plătiți insuficient, fie nu au siguranța locului de muncă, fie sunt suprasolicitați până la epuizare. Jumătate dintre participanți spun că anul 2025 a început prost și nu au speranțe că situația se va îmbunătăți până la sfârșitul anului.”
Grijile financiare se află în fruntea listei de temeri pentru acest an. Aproape 60% dintre participanți se tem că veniturile nu vor ține pasul cu creșterea prețurilor, în timp ce instabilitatea socio-politică este îngrijorarea principală pentru 42,2% dintre aceștia.
Pe lângă acestea, teama de a nu găsi un nou loc de muncă (37,3%), dezechilibrul emoțional (18,5%) și problemele personale nerezolvate sunt alte surse importante de stres.
Referitor la starea emoțională actuală, 46,5% și-au exprimat îngrijorarea față de viitor, iar 45% au raportat sentimente de incertitudine. 17,8% dintre respondenți și-au pierdut echilibrul emoțional, 17% se simt deprimați, iar 15% se confruntă cu singurătatea. Doar 15,1% dintre aceștia se simt optimiști, și un procent infim de 2,3% declară că au găsit stabilitatea emoțională.
Cu toate că multe persoane se luptă cu aceste dificultăți emoționale, doar 26,4% au simțit nevoia să apeleze la consiliere psihologică în ultimul an. Dintre aceștia, doar 40% au participat efectiv la terapie. Costurile reprezintă o barieră principală - 36,8% au plătit din propriul buzunar pentru ajutor psihologic, în timp ce doar 3,4% au beneficiat de servicii oferite de angajatori. Mulți au evitat să caute ajutor din cauza disconfortului de a împărtăși probleme personale sau de teama de a fi judecați.
Conform aceluiași sondaj, în prezent, doar 12,4% dintre angajați au acces la consiliere psihologică ca beneficiu la locul de muncă. Peste jumătate (51%) ar dori să aibă acces la acest serviciu, în timp ce 36,6% sunt indiferenți. Mai puțin de un sfert dintre respondenți cred că managerii lor sunt cu adevărat preocupați de bunăstarea emoțională a angajaților.
Salariile mici rămân cea mai semnificativă sursă de stres la locul de muncă, urmate de suprasolicitare și epuizare, lipsa flexibilității în ceea ce privește munca la distanță, relațiile tensionate cu managerii și teama de a pierde locul de muncă.
În concluzie, se conturează o nevoie acută de îmbunătățire a condițiilor de muncă și de susținere a emoționalului, pentru a contribui la echilibrul psihologic al angajaților români.