peste 7 milioane de conturi compromise în 2024! Descoperă riscurile cibernetice ascunse pentru Gen Z.

peste 7 milioane de conturi compromise în 2024! Descoperă riscurile cibernetice ascunse pentru Gen Z.Sursa poza: Go4IT

În era digitală, platformele de streaming s-au transformat în adevărate oaze virtuale pentru tinerii din Generația Z. Studiile recente arată că aceștia nu doar că investesc cel mai mult în servicii de streaming față de alte generații, dar sunt și foarte activi în comunitățile online de fani. Dinamica conținutului se schimbă rapid, episoadele devenind meme-uri, replicile fiind transformate în tweet-uri, iar personajele capătă o viață dublă în videoclipuri, discuții aprinse și trenduri pe TikTok.

Cu toate acestea, această interconectare intensă vine la pachet cu riscuri. Dispozitivele folosite pentru a viziona serialele favorite pot deveni uși deschise pentru atacatorii cibernetici, care folosesc malware pentru a se infiltra. Pericolele acestea se ascund adesea în descărcări ilegale, conținut piratat sau aplicații compromise, colectând datele de autentificare ale utilizatorilor, informații despre sesiuni și alte detalii personale, fără a fi observate.

Potrivit unei analize făcute de echipa Kaspersky Digital Footprint Intelligence, au fost detectate 7.035.236 de conturi compromise pe platformele de streaming, precum Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Apple TV+ și Max, în anul 2024. Datele nu au fost sustrase direct din platforme, ci mai degrabă colectate în cadrul unor operațiuni extinse de furt de date.

Netflix continuă să fie liderul incontestabil în rândul preferințelor Generației Z, fiind și cea mai expusă platformă, cu 5.632.694 de conturi compromise în acest an. Cele mai afectate țări în această privință au fost Brazilia, Mexic și India.

Conform analizei, Kaspersky a descoperit 680.850 de conturi compromise în seturi de date care au ajuns online în mod neautorizat. Brazilia conduce clasamentul, urmată de Mexic și Germania, în ceea ce privește numărul de conturi afectate.

Deși numărul de conturi Amazon Prime Video expuse este mai mic, cifrat la 1.607, platforma joacă un rol vital, mai ales printre tinerii Generației Z care caută conținut inovativ și provocator. În anul acesta, Mexic, Brazilia și Franța au înregistrat cele mai multe conturi Prime Video compromise.

Când un dispozitiv este compromis, atacatorii cibernetici continuă să exploateze vulnerabilitățile, nu doar ale aplicației de streaming. Malware-ul poate fura informații vitale — date de autentificare, cookies, date bancare — care apoi sunt vândute sau distribuite pe forumuri clandestine. Uneori, pentru a câștiga respect în comunitățile infracționale, atacatorii oferă gratuit aceste informații. Aceste forumuri sunt extrem de active și variate, fiind accesibile unui spectru larg de actori răuvoitori. Deschiderea unei uși digitale prin furtul unei parole de Netflix poate escalada rapid într-o invazie digitală majoră, furt de identitate sau chiar fraudă financiară, mai ales dacă aceleași date sunt reutilizate pe alte platforme.

Folosirea acelorași detalii de autentificare pe mai multe platforme crește riscul într-un mod exponențial. Acest lucru subliniază necesitatea unor măsuri de securitate mai stricte și a unei conștientizări sporite din partea utilizatorilor privind protecția datelor personale în era digitală.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"