Piețele financiare din România se revigorează în urma stabilizării politice post-victorie a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale.

Piețele financiare din România se revigorează în urma stabilizării politice post-victorie a lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Sursa poza si informatii: romania-insider

Pe 19 mai, piețele financiare din România au reacționat pozitiv la rezultatele alegerilor prezidențiale, indicând o încredere reînnoită a investitorilor în stabilitatea politică și așteptări de normalizare fiscală. În urma alegerii candidatului pro-reformist și pro-european Nicușor Dan, leul românesc s-a apreciat cu 1,4%, randamentele obligațiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani au scăzut cu 60 de puncte de bază, la 7,41%/7,16%, iar principalii indici ai Bursei de Valori București au crescut cu peste 4% față de închiderea de vineri înainte de scrutin.

Curbura randamentelor datoriei guvernamentale, inversată pe fondul incertitudinii pre-electorale, s-a deplasat în jos, pe măsură ce randamentele pe termen scurt au scăzut cu 80-90 de puncte de bază. Aceste mișcări de pe piață au intervenit ca urmare a victoriei lui Nicușor Dan asupra rivalului de extremă dreaptă, George Simion, în data de 18 mai.

Economiștii Katarzyna Rzentarzewska și Juraj Kotian de la Erste Group au subliniat într-o notă citată de Profit.ro că victoria lui Dan ar putea induce o relaxare a piețelor, cu presiuni de apreciere asupra monedei și scăderi ale randamentelor pe termen lung. ING Bank a subliniat și ea că leul s-a întărit sub 5,050 RON pentru un euro, pentru prima dată de la primul tur al alegerilor. Frantisek Taborsky, economist pentru strategia valutară EMEA la ING Bank, a declarat că rezultatul alegerilor a adus o liniște piețelor financiare.

Cu toate acestea, analiștii au avertizat că provocările fiscale ale României rămân presante. Țara a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB și se preconizează că acesta va fi redus la 7% în 2025, dar execuția bugetară din primele patru luni a stârnit îngrijorări.

Anca Maria Negrescu, economist senior la UniCredit România, a subliniat că România trebuie să stabilească rapid un guvern majoritar stabil, care să garanteze implementarea măsurilor nepopulare de consolidare fiscală. Președintele ales Dan este așteptat să numească un prim-ministru după consultări și și-a exprimat preferința pentru liderul interimar al Partidului Liberal, Ilie Bolojan, dar obținerea sprijinului parlamentar rămâne incertă.

În plus, analiștii de la Erste au subliniat că stabilizarea suplimentară a pieței va depinde de formarea unui guvern complet funcțional și de prezentarea unui plan fiscal credibil. Comisia Europeană urmează să evalueze poziția fiscală a României la începutul lunii iunie.

Privind spre viitor, Taborsky a adăugat că piața așteaptă mai multe acțiuni din partea guvernului pe plan fiscal pentru a evita evaluările negative ale agențiilor de rating. Beneficiarul principal al încetării incertitudinii politice ar trebui să fie moneda națională.

(Photo source: Negotin8/Dreamstime.com)


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"