Premiera Spectacolului Poate că în 2301 nu vom mai avea nevoie de un spectacol feminist – Reflecții asupra vieții femeilor în patriarhatul contemporan românesc prin arte vizuale și dans la București

Premiera Spectacolului Poate că în 2301 nu vom mai avea nevoie de un spectacol feminist – Reflecții asupra vieții femeilor în patriarhatul contemporan românesc prin arte vizuale și dans la BucureștiSursa poza: Mediafax

Bucureștiul a fost gazda unei premiere emoționante, un spectacol ce îmbină arta coregrafică cu un mesaj puternic social. Spectacolul „Poate că în 2301 nu vom mai avea nevoie de încă un spectacol feminist” a fost prezentat pe scena Centrului Național al Dansului București (CNDB), ca parte a proiectului ASSIGNED. Acest proiect multidisciplinar explorează și evidențiază rolurile și reprezentarea femeilor în societatea contemporană românească, prin intermediul unor mijloace artistice variate.

Într-un limbaj coregrafic expresiv, trei talentate performere - Maria-Luiza Dimulescu, Mariana Gavriciuc și Anca Stoica - au transpus pe scenă experiențe cotidiene, deseori ignorate sau considerate normale, dar și statistici care frapează prin indiferența cu care sunt primite. Ele au adus în discuție rolurile contradictorii și normele greu de atins impuse subtil femeilor în societatea actuală.

Înțelegând patriarhatul prin dans

Mesajul spectacolului este unul clar și provocator. Potrivit CNDB, acesta abordează mediul complicat în care trăiesc femeile: „Unele situații par familiare, altele sunt cel puțin inconfortabile. Unele te pot amuza, altele te vor frustra. Este spațiul în care trăiesc femeile. Haotic, absurd, opresiv și injust. Este în același timp un context în care acționăm cu solidaritate, curaj și empatie.”

Această producție, inițiată de coregrafele Camelia Neagoe și Maria-Luiza Dimulescu și realizată de Asociația Delazero în colaborare cu CNDB, își propune să răspundă la întrebarea „Cum trăiesc femeile în patriarhat?” Spectacolul reușește să provoace publicul să reflecteze asupra progresului societății către o lume echitabilă, în care un spectacol cu tematică feministă să fie redundant.

Dialog artistic cu viitorul

Titlul spectacolului, „Poate că în 2301 nu vom mai avea nevoie de încă un spectacol feminist,” ilustrează speranța că, într-un viitor relativ îndepărtat, temele de gen și egalitate să fie tratate ca ceva firesc, și nu ca subiecte de luptă.

Folosind mișcările lor fluide și emoționante, cele trei performere au invitat publicul într-o călătorie prin diferitele ipostaze ale feminității surprinse într-o societate patriarhală. Fiecare secvență de dans a fost o poveste în sine, transmițând durerea, dar și reziliența, frustrarea, dar și speranța.

Un dialog continuu

Prin acest spectacol, proiectul ASSIGNED nu doar prezintă o realitate artistică, ci inițiază un dialog esențial între artiști și public despre oportunitatea schimbării și modul în care societatea poate evolua spre respect și egalitate. Arta devine astfel un motor pentru conștientizare și schimbare, încurajând reflecția asupra rolurilor și așteptărilor de la femei în lumea de azi.

Acest spectacol este doar primul dintr-o serie de evenimente planificate de ASSIGNED, menite să aducă în prim-plan probleme actuale prin prisma artei. Atitudinea proiectului este una de opoziție față de nedreptățile sociale și de încurajare a unei colaborări solidare între toate genurile, pentru un viitor în care frumusețea și diversitatea umanității să fie celebrate și respectate.

Prin această producție, publicul este invitat să se alăture unei conversații esențiale despre viitorul egalității de gen și despre locul artei în modelarea acestui viitor.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"