Premierul Moldovei acuză Rusia de tentative de influență electorală pentru a consolida prezența militară în Transnistria cu 10,000 de soldați.
Sursa poza: biziday
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, a declarat în cadrul unui interviu acordat revistei Financial Times că Rusia încearcă să influențeze alegerile parlamentare din luna septembrie pentru a avea un guvern mai favorabil la Chișinău. Scopul ar fi de a amplasa în regiunea separatistă Transnistria un efectiv de până la zece mii de militari.
Posibilități de creștere a presiunii militare
Recean a subliniat că aceste informații se bazează pe evaluările serviciilor de informații, subliniind că planurile Rusiei ar putea provoca o presiune militară semnificativă în sud-vestul Ucrainei și în apropierea României, stat membru NATO. În prezent, în Transnistria există aproximativ 1.500 de soldați ruși care păzesc un depozit de armament din perioada sovietică.
Contextul electoral și riscurile aferente
Republica Moldova se află în pragul alegerilor parlamentare și Recean avertizează ca Rusia încearcă să manipuleze campania electorală pentru a forma un parlament pro-rus. În cazul instalării unei majorități proruse, Kremlinul ar putea avea oprtunitatea de a desfășura suplimentar militari în regiunea Transnistriei. De asemenea, Recean a menționat că Rusia a alocat bugetul echivalent cu 1% din PIB-ul Moldovei, în anul 2024, pentru campaniile de influențare în acest sens.
Tensiuni geopolitice și agenda proeuropeană
Chiar dacă Republica Moldova are un guvern și un președinte proeuropeni, situația politică este tensionată, mai ales în condițiile în care Ucraina este angajată în conflict armat cu Rusia de mai bine de trei ani. Financial Times amintește că, anul trecut, un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană a fost validat cu o diferență foarte mică, de doar 0,7% din voturi. Acesta este doar unul din numeroșii pași în efortul Chișinăului de eliminare a influenței rusești, solicitând, în decursul timpului, retragerea trupelor din Transnistria.
Viziunea Moldovei proeuropene
Este de responsabilitatea guvernului de la Chișinău să mențină stabilitatea democrației și să reziste influențelor externe, pentru a își păstra traiectoria proeuropeană și suveranitatea națională, mai ales în contextul geopolitic actual extrem de complex.