Premierul României demisionează, PSD părăsește coaliția de guvernare după alegerile prezidențiale Titlu rescris: Marcel Ciolacu demisionează: PSD se retrage din coaliția de guvernare după eșecul în alegerile prezidențiale din primul tur
Sursa poza: romania-insider
Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, unde candidatul coaliției de guvernare a obținut doar locul al treilea și nu a reușit să ajungă în turul al doilea. Această situație este interpretată ca un vot de respingere a partidelor politice stabilite care formează actuala coaliție de guvernământ.
Liderul partidului naționalist AUR, George Simion, candidat exclusiv al mișcării suverane din România, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu un scor de peste 40%. Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care a candidat ca independent, dar cu sprijin informal din partea partidelor reformiste din România, s-a clasat pe locul al doilea, acumulând 21% din voturi, devansându-l astfel pe candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, care a ajuns pe locul al treilea.
Ciolacu a declarat că actuala coaliție "nu mai este legitimă atâta timp cât nu și-a trimis propriul candidat în turul doi." Președintele ce va fi ales pe 18 mai va decide, împreună cu partidele capabile să creeze o majoritate parlamentară, cine va guverna și cine va fi prim-ministru, a explicat acesta.
Partidul Social Democrat (PSD), condus de Ciolacu, a hotărât să nu susțină public niciunul dintre candidații care au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale. Pe de altă parte, Partidul Național Liberal (PNL) a decis să-l sprijine pe Nicușor Dan. Potrivit Hotnews.ro, conducerea PSD a decis în unanimitate, în cadrul unei ședințe a Consiliului Național, să se retragă din coaliția de guvernare. Miniștrii PSD vor rămâne în funcțiile lor, dar cu statut interimar, până la desemnarea unui nou guvern, proces ce poate dura până la 45 de zile.
În precedentul an electoral, Ciolacu a fost și candidatul PSD la prezidențiale, dar a avut aceeași soartă ca și candidatul actual, clasându-se pe locul al treilea și nereușind să ajungă în turul decisiv. Deși și-a anunțat intenția de a renunța la funcția de lider PSD, a continuat să rămână în fruntea partidului după ce a recâștigat încrederea colegilor de conducere.
Această schimbare politică semnalează o perioadă de tranziție și incertitudine în scena politică românească, cetățenii și investitorii așteptând să vadă cum vor evolua lucrurile până la formarea unui nou guvern. În ceea ce privește alegerea președintelui, atenția se va concentra acum pe posibilele alianțe și sprijinul politic care ar putea influența rezultatul final al scrutinului din 18 mai.