Probleme pentru România cu 10 zile înainte de EURO 2024
Reprezentativa României s-a confruntat recent cu critici severe în urma prestației dezamăgitoare înregistrate în meciul amical disputat împotriva Bulgariei, încheiat cu scorul de 0-0. Reacțiile negative au vizat atât evoluția insipidă a jucătorilor, cât și încercările selecționerului Edward Iordănescu de a justifica această performanță modestă. Explicațiile oferite de tehnician nu au reușit să convingă pe deplin nici jurnaliștii, nici foștii fotbaliști de elită, generând îngrijorări cu privire la nivelul de pregătire al echipei înainte de startul Campionatului European din 2024.
În efortul de a explica prestația mediocră a naționalei, Edward Iordănescu a invocat diferențele semnificative dintre jucători în ceea ce privește perioada de pregătire. Conform declarațiilor sale, unii componenți ai lotului au sosit cu două săptămâni înaintea celorlalți, în funcție de încheierea campionatelor interne. Această discrepanță a necesitat un proces de uniformizare și menținere a nivelului de pregătire pentru toți jucătorii, implicând un volum mare de muncă și analize amănunțite.
Cu toate acestea, explicațiile selecționerului nu au reușit să convingă pe deplin. Ionel Ganea, fostul atacant cu 45 de selecții și 19 goluri pentru echipa națională, a respins în mare parte argumentele invocate. El a subliniat că jucătorii nu ar trebui să se plângă de volumul de pregătire, deoarece acesta face parte integrantă din procesul de antrenament înaintea competițiilor majore.
De asemenea, jurnalistul Lucian Lipovan a evidențiat o atitudine crispată atât pe teren, cât și pe banca tehnică, sugerând că echipa nu a reușit să se bucure pe deplin de calificarea la Campionatul European. În același timp, Narcis Drejan, un alt jurnalist de renume, a criticat dur scuzele "penibile" oferite de oficialii echipei, exprimându-și îngrijorarea că suporterii sunt luați la mișto.
Deși este adevărat că meciurile amicale rareori ating intensitatea partidelor oficiale, performanțele celorlalte echipe calificate la Euro 2024 au fost totuși mai convingătoare decât cea a României. Ucraina a arătat o defensivă solidă în remiza albă împotriva Germaniei, în timp ce Belgia și Slovacia au obținut victorii împotriva Muntenegrului și, respectiv, San Marino.
Chiar dacă aceste partide nu au avut o intensitate ridicată, ele nu au fost la fel de somnolente ca meciul României cu Bulgaria. Acest aspect este îngrijorător, având în vedere că echipa noastră nu a reușit să ofere o prestație convingătoare nici în amicalele disputate în luna martie, împotriva Irlandei de Nord (1-1) și Columbiei (2-3).
Înainte de ultimele două turnee finale la care România s-a calificat, Campionatele Europene din 2016 și 2008, echipa națională a avut un program de pregătire mai consistent, întâlnind adversari de calibru superior. În 2008, sub conducerea lui Victor Pițurcă, tricolorii au obținut victorii convingătoare împotriva Rusiei și Muntenegrului.
De asemenea, în 2016, cu Anghel Iordănescu la timona, România a disputat meciuri amicale împotriva granzilor continentului, precum Italia și Spania, reușind să obțină rezultate remarcabile. Prin contrast, în actuala campanie de pregătire, adversarii întâlniți de echipa națională au fost echipe de nivel inferior, precum Bulgaria, care a terminat pe ultimul loc în preliminariile Euro 2024.
Bilanțul Amicalelor Înaintea Turneelor Finale
Pentru a oferi o imagine mai clară a nivelului de pregătire al echipei naționale, este util să analizăm bilanțul meciurilor amicale disputate înaintea ultimelor două turnee finale:
Euro 2016
- 2 victorii (România - Lituania 1-0, România - Georgia 5-1)
- 3 remize (Italia - România 2-2, România - Spania 0-0, Congo DR - România 1-1)
- 1 înfrângere (România - Ucraina 3-4)
Euro 2008
- 2 victorii (România - Rusia 3-0, România - Muntenegru 4-0)
- 1 înfrângere (Israel - România 1-0) Aceste rezultate sugerează un nivel de pregătire superior în comparație cu actualul ciclu, în care România nu a reușit să obțină nicio victorie în meciurile amicale disputate până în prezent.
Amicalele Adversarelor din Grupa E
În timp ce România a întâmpinat dificultăți în meciurile de verificare, adversarele din Grupa E de la Euro 2024 au înregistrat rezultate mai promițătoare:
- Germania - Ucraina 0-0 (Nurnberg)
- Belgia - Muntenegru 2-0 (Bruxelles)
- Slovacia - San Marino 4-0 (Wiener Neustadt) Deși aceste partide nu au avut o intensitate ridicată, ele au oferit o imagine mai pozitivă asupra nivelului de pregătire al echipelor respective.
Programul Amicalelor Rămase
Pentru a-și îmbunătăți pregătirea înaintea startului Campionatului European, echipa națională a României va mai disputa două meciuri amicale:
- România - Liechtenstein (Stadionul Steaua, vineri, ora 21.00, Antena 1)
- Polonia - Ucraina (Varșovia, vineri, ora 21.45, Digi Sport 1, Prima Sport 4)
- Moldova - Ucraina (Chișinău, 11 iunie, ora 19.00, Digi Sport 1)
- Belgia - Luxemburg (Bruxelles, sâmbătă, ora 21.00, Digi Sport 2, Prima Sport 2)
- Slovacia - Țara Galilor (Trnava, duminică, ora 21.45, Digi Sport 3, Prima Sport 3) Aceste meciuri vor oferi o ultimă oportunitate de a testa formula de joc și a aduce ajustările necesare înaintea debutului la turneul final.
Lotul Actual al Echipei Naționale
Iată componența lotului convocat de selecționerul Edward Iordănescu pentru actuala campanie de pregătire:
Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB), Sava (CFR Cluj)
Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)
Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Grameni (Farul Constanța), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)
Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)
Programul Meciurilor din Grupa E la Euro 2024
În încheiere, iată programul complet al meciurilor echipei naționale din cadrul Grupei E de la Campionatul European din 2024:
- 17 iunie: ROMÂNIA - Ucraina (Munchen, 16.00), Belgia - Slovacia (Frankfurt, 19.00)
- 21 iunie: Slovacia - Ucraina (Dusseldorf, 16.00)
- 22 iunie: Belgia - ROMÂNIA (Koln, 22.00)
- 26 iunie: Slovacia - ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina - Belgia (Stuttgart, 19.00) Primele două clasate din fiecare grupă, precum și cele mai bune patru echipe de pe locul trei se vor califica în optimile de finală ale competiției.
Transmisiunile meciurilor de la Euro 2024 vor fi asigurate de Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO, cu o echipă de comentatori formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.