Procesul de 10 milioane al Simonei Halep, aruncat în aer la New York, după declinarea competenței. Viitor incert între SUA, România și Canada pentru cazul suplimentului contaminat. Vor reuși avocații să-l repună pe făgaș?
Sursa poza: Fanatik
Aruncat într-un adevărat labirint juridic, Simona Halep a fost prinsă în vâltoarea unui proces complicat, implicând o cerere de despăgubiri de 10 milioane de dolari împotriva companiei Quantum Nutrition Inc. La termenul desfășurat în luna martie, Curtea Districtuală de Sud din New York a hotărât că nu este competentă să judece cazul din cauza lipsei de jurisdicție, un verdict care a complicat și mai mult situația Simonei.
Cum a început totul?
Sfătuită de echipa sa de avocați, Simona a inițiat un proces împotriva producătorului de suplimente alimentare Quantum Nutrition Inc în New York. Motivul? La momentul consumării unui supliment contaminat, Simona se afla pe teritoriul american. Reclamanta a decis să își prezinte cauza la Curtea Supremă din New York, în Manhattan. Avocații companiei din Canada au încercat însă să schimbe traiectoria litigiului printr-o manevră juridică.
La începutul acestui an, Quantum Nutrition Inc a cerut transferul dosarului către o instanță federală, invocând "jurisdicția prin diversitate". Acest temen este utilizat în dreptul american atunci când părțile unui litigiu sunt din state diferite sau când implică cetățeni din afara granițelor SUA.
Deciziile instanțelor și efectele lor
Judecătorul federal și-a declinat competența după ce a constatat că reclamanta este din România, iar pârâții sunt companii cu sediul în Canada. Astfel, condiția esențială pentru "jurisdicția prin diversitate" nu a fost îndeplinită, niciuna dintre părți nefiind înregistrată în Statele Unite.
Această decizie aduce un nou impas în procesul Simonei Halep. Deși nu reprezintă o respingere a cazului, îi complică drumul către justiție și pune sub semnul întrebării viitorul acestei dispute. Dosarul se va întoarce curând la Curtea Supremă din New York, dar șansele ca instanța să accepte cazul sunt reduse, având în vedere că și aceasta a declinat anterior competența.
Ce urmează pentru Simona Halep?
În acest context, echipa juridică a Simonei are la dispoziție două căi de acțiune. Prima opțiune este de a convinge Curtea Supremă din New York să accepte judecarea dosarului, cu argumentul că incidentul incriminat s-a petrecut pe teritoriul New York-ului. Dacă această strategie nu reușește, Simona ar putea fi nevoită să reia procesul într-o altă jurisdicție, fie în România, fie în Canada. Procedurile vor întârzia substanțial, având în vedere că până acum nu a fost discutat fondul cauzei.
Consecințele pentru cariera Simonei Halep
Luând în considerare trecutul recent al Simonei, acest caz reprezintă un alt obstacol major în cariera ei. Suspendată pentru dopaj de către Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, deși ulterior sancțiunea i-a fost redusă, Simona nu a reușit să revină la forma sa de glorie în circuitul mondial. Însă, retragerea anunțată în luna februarie a acestui an a luat prin surprindere lumea tenisului.
Procesul cu Quantum Nutrition Inc este, fără îndoială, o provocare juridică și personală semnificativă pentru Simona Halep, un exemplu elocvent al complexității sistemelor legale internaționale și al modului în care acestea pot afecta chiar și cele mai consolidate cariere sportive. Dacă va reuși să depășească aceste obstacole și să obțină un rezultat favorabil, rămâne de văzut în anii următori.