reglementarea parteneriatelor civile în dezbatere la Euronews România

reglementarea parteneriatelor civile în dezbatere la Euronews RomâniaSursa poza: Mediafax

În cadrul dezbaterii organizate de Euronews România, candidații la președinție Nicușor Dan și George Simion au fost întrebați despre pozițiile lor privind dreptul persoanelor de același sex de a întemeia o familie.

Nicușor Dan a subliniat necesitatea reglementării parteneriatului civil, menționând că acest drept trebuie să existe, fie printr-o lege specifică, fie prin reglementarea individuală a drepturilor precum moștenirea.

Pe de altă parte, George Simion a reiterat definiția constituțională a căsătoriei în România, afirmând că aceasta este între un bărbat și o femeie și că va rămâne astfel cât timp el se află la conducere. Totuși, a adăugat că, dacă o majoritate va solicita parteneriate civile, va respecta voința democratică. De asemenea, a subliniat că reglementarea căsătoriei și a adopțiilor nu este atribuția Curții Europene a Drepturilor Omului sau a altor entități externe.

Aceste declarații vin în contextul în care România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai 2023, să recunoască legal uniunile între persoane de același sex, după ce s-a constatat că lipsa unei astfel de recunoașteri încalcă drepturile omului. Guvernul român a contestat decizia, dar apelul a fost respins în septembrie 2023, obligând astfel România să implementeze măsuri legislative în acest sens.

În prezent, România nu recunoaște căsătoriile sau parteneriatele civile între persoane de același sex, deși au existat mai multe încercări legislative în acest sens în ultimii ani. De asemenea, în 2018, un referendum pentru redefinirea familiei în Constituție, care ar fi interzis explicit căsătoriile între persoane de același sex, a eșuat din cauza prezenței scăzute la vot.

Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat pentru 18 mai 2025, iar pozițiile candidaților pe această temă ar putea influența opțiunile alegătorilor.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"