România își manifestă interesul pentru Portul Giurgiulești din Moldova cu o ofertă neangajantă, prima la licitația internațională EBRD

România își manifestă interesul pentru Portul Giurgiulești din Moldova cu o ofertă neangajantă, prima la licitația internațională EBRD Sursa poza si informatii: romania-insider

România depune o ofertă neangajantă pentru portul Giurgiulești, singurul port maritim al Moldovei

Statul român, reprezentat prin compania care administrează Portul Constanța, a înaintat o ofertă neoficială pentru preluarea operatorului singurului port maritim al Republicii Moldova, Giurgiulești (PILG), deținut de Danube Logistics (Moldova), conform unei analize publicate de Profit.ro. Portul Giurgiulești este gestionat în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

La mijlocul lunii aprilie, BERD a lansat o licitație internațională pentru a găsi investitori strategici și financiari dispuși să susțină dezvoltarea pe termen lung a acestui punct cheie din Republica Moldova. Un document oficial, consultat de Profit.ro, arată că România a fost prima țară care a făcut o ofertă la această licitație, pe 24 aprilie.

Danube Logistics, responsabil cu investițiile și operarea portului de la Giurgiulești încă din 2005, a reușit să transforme acest port într-unul dintre cele mai performante de pe Dunăre, facilitând comerțul companiilor moldovenești pe piețele internaționale. Danube Logistics (Moldova) este deținută complet de Danube Logistics Holding BV, o companie olandeză, care, la rândul său, este deținută integral de BERD.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este amplasat la kilometrul 133.8 al fluviului Dunărea, în partea sudică a Republicii Moldova, fiind mărginit de România și Ucraina.

„Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) a depus pe 24 aprilie 2025 o ofertă neangajantă pentru preluarea operatorului Portului Giurgiulești, compania Danube Logistics. CN APM a fost prima care a depus o ofertă în cadrul licitației, demonstrând un interes real pentru Portul Giurgiulești din Republica Moldova”, se precizează în documentul menționat.

Având în vedere complexitatea tranzacției și importanța sa strategică, CN APM a scos la licitație un contract de 2 milioane de lei pentru achiziționarea de servicii de consultanță legate de preluarea Danube Logistics. Cinci operatori economici au participat la procedura de achiziție, iar câștigătorul contractului de consultanță are la dispoziție 3 săptămâni pentru a prezenta raportul de due diligence, care va include evaluarea activelor ce urmează a fi achiziționate, perspective de afaceri și situația creanțelor și datoriilor.

Decizia României de a depune o ofertă neangajantă subliniază dorința țării de a-și extinde influența și colaborările economice cu Republica Moldova, văzută ca un partener strategic. Atragerea de noi investiții și parteneriate solide sunt văzute ca pași esențiali în dezvoltarea durabilă a regiunii și în consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

(Sursa foto: Ebrd.com)


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"