S-A DECIS! România va anunța la Bruxelles, vineri, majorarea TVA la 21 la sută! Ce ALTE TAXE vor da găuri mari în buzunarele românilor
Sursa poza: Ziaristi
S-A DECIS! România anunță la Bruxelles majorarea TVA la 21% și alte măsuri fiscale dure
România se pregătește să anunțe la Bruxelles o creștere a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 21%, aceasta fiind una dintre măsurile principale prin care guvernul dorește să reducă deficitul bugetar, cel mai mare din cadrul Uniunii Europene.
Majorarea TVA, un pas decisiv
Surse politice au confirmat că oficialii de la București vor face acest anunț la întâlnirea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN), prevăzută a avea loc vineri. Creșterea TVA, care ar putea intra în vigoare începând cu 1 iulie, are drept scop salvarea accesului României la fondurile europene, întrucât Comisia Europeană a cerut măsuri ferme pentru diminuarea deficitului bugetar alarmant.
Eliminarea scutirilor fiscale
Pentru a preveni o criză economică profundă, viitoarea coaliție de guvernare a discutat și alte măsuri drastice, printre care se numără eliminarea unor scutiri de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Această măsură, care va afecta majoritatea contribuabililor, va rămâne valabilă doar pentru cei cu pensii mici și este preconizată să intre în vigoare tot pe 1 iulie 2025.
Alte modificări fiscale
Pentru a revitaliza bugetul național, partidele pro-europene discută și modificări la alte taxe, care să fie aplicate de la începutul anului 2026. Printre acestea se numără creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16% și a celui pe profit de la 16% la 19%. Aceste creșteri sunt menite să aducă stabilitate financiară și să asigure sustenabilitatea economică.
Lipsa unui consens total
Deși mai multe măsuri au fost agreate, există încă propuneri asupra cărora nu s-a ajuns la un consens. Cu toate acestea, pachetul fiscal final va fi adoptat cu asumarea răspunderii de către viitorul guvern, pentru a asigura intrarea rapidă în vigoare a acestor măsuri necesare, ce ar putea aduce un plus de aproximativ 30 de miliarde de lei la buget.
Această serie de măsuri arată determinarea autorităților române de a depăși dificultățile economice actuale. Rămâne de văzut cum va răspunde populația la aceste schimbări, care vor impune un efort financiar semnificativ pentru cetățeni.