Sabotaj sau Echipamente Vechi? Analiză The Telegraph

Sabotaj sau Echipamente Vechi? Analiză The TelegraphSursa poza: biziday

Recent, o serie de incendii la stațiile electrice din Marea Britanie au atras atenția, după ce explozia unui transformator la North Hyde, lângă aeroportul Heathrow, a provocat o pană majoră de curent afectând 66 de mii de locuințe din vestul Londrei.

Pe 20 martie, flăcările au cuprins rapid două transformatoare aflate în apropiere, ceea ce a dus la una dintre cele mai grave pene de curent din ultimii zece ani în Marea Britanie, afectând inclusiv aeroportul Heathrow.

În ciuda naturii severe a acestor incidente, autoritățile au reușit să confirme doar un singur caz de sabotaj, inspirat de strategiile rusești. Problema echipamentelor vechi și uzate nu poate fi exclusă, mai ales că, în ultimele zece săptămâni, au mai avut loc încă cinci incidente similare în diverse locații din Regatul Unit.

The Telegraph sugerează că defectele frecvente ar putea fi și rezultatul unei investiții insuficiente de-a lungul decadelor în întreținerea rețelei de electricitate. Majoritatea echipamentelor critice, cum sunt transformatoarele și alte aparaturi esențiale, au fost instalate în anii '50-'70, perioadă după care finanțarea a scăzut, culminând cu privatizarea începută în anii '90.

Problema este amplificată de faptul că, din cele 57.000 de substații mari din Marea Britanie, multe sunt protejate doar cu ajutorul camerelor de supraveghere, fiind vulnerabile la acte de vandalism sau sabotaj.

Oleksandr Danylyuk, specialist în tacticile de război rusești, și Richard Mord, șeful MI6, susțin că agenți ruși ar putea fi implicați, dar este dificil de demonstrat că o țară este responsabilă pentru astfel de acțiuni. În cazul incendiului din Glasgow, însă, doi adolescenți au fost arestați și urmează să apară în fața instanței.

Un alt aspect îngrijorător este legat de izolarea transformatoarelor. Uleiul utilizat pentru izolare își poate pierde eficiența dacă pătrunde apă, crescând riscul de incendii.

Această situație aduce în discuție necesitatea urgentă de a investi în modernizarea infrastructurii electrice pentru a preîntâmpina astfel de incidente catastrofale și de a asigura siguranța continuă a alimentării cu energie.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"