Socialiștii europeni îndeamnă PSD din România să susțină candidatul pro-UE Nicușor Dan la alegerile prezidențiale, contracarând extremismul de dreapta.
Sursa poza: romania-insider
Într-un moment delicat pentru politica românească, Partidul Socialiștilor Europeni (PES) și grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) au lansat un apel ferm către Partidul Social Democrat (PSD) din România. Pe data de 12 mai, aceste organizații și-au exprimat clar poziția împotriva tendințelor naționaliste, populiste și de extremă dreaptă și au cerut PSD-ului să sprijine candidatul prezidențial pro-UE Nicușor Dan înainte de scrutinul din 18 mai.
"Alegătorii români trebuie să fie conștienți că Uniunea noastră este amenințată de extremismul de dreapta. Acum este momentul să ne apărăm valorile democratice. PSD și susținătorii săi au fost întotdeauna apărători ai democrației și valorilor europene," se arată într-un comunicat PES și S&D.
Controverse și Incertitudini în Rândurile PSD
Această declarație vine pe fondul unor declarații contradictorii din partea membrilor influenți ai PSD cu privire la orientarea partidului. Unele voci din partid par să-l sprijine pe candidatul izolaționist George Simion. Într-o declarație recentă, vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, care este și ministru al transporturilor, a susținut că George Simion, dacă ar deveni președinte, "nu ar scoate România din Uniunea Europeană." Această poziție a avut ca efect domolirea temerilor societății civile și ale mediului de afaceri privind un președinte de extremă dreaptă precum Simion.
PSD și Alegerile Prezidențiale
Oficial, PSD nu și-a declarat sprijinul pentru niciunul dintre candidații rămași în cursa pentru președinție. Această nehotărâre este percepută ca o strategie de a lăsa ușile deschise pentru o viitoare majoritate parlamentară, indiferent de rezultatul alegerilor din 18 mai. PSD s-ar putea alătura fie unei coaliții pro-UE mai largi, fie partidelor izolaționiste.
Se presupune că liderii actuali ai PSD ar prefera o alianță cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lui George Simion, dat fiind că aceasta nu ar necesita reforme substanțiale. Deși PSD s-a confruntat cu performanțe modeste la alegerile parlamentare din 2025 și înfrângeri repetate în alegerile prezidențiale, conducătorii săi, inclusiv fostul premier Marcel Ciolacu, continuă să rămână la conducerea partidului.
Această neclaritate în poziționarea PSD produce incertitudini și ridică mai multe întrebări pentru viitorul politic imediat al României în cadrul Uniunii Europene. În fața acestei situații, apelul PES și S&D de a susține un candidat pro-european precum Nicușor Dan este nu doar un gest de solidaritate, dar și un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le implică o posibilă apropiere de extremismul de dreapta.
Indiferent de strategia finală a PSD, alegerile din 18 mai reprezintă un moment decisiv pentru direcția politică a țării. Decizia românilor va determina nu doar viitorul lor intern, ci și poziția României pe scena europeană în perioada următoare.