Comunicarea nu a fost niciodată punctul forte al Dianei Șoșoacă. Și totuși, eurodeputata a găsit o modalitate inedită de a-și face vocea auzită în Parlamentul European - chiar dacă metodele ei au lăsat mult de dorit din punctul de vedere al bunului-simț și al protocolului diplomatic.
Evenimentele au luat o întorsătură haioasă în timpul dezbaterilor privind realegerea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. În timp ce șefa grupului Renew, Valerie Hayer, își ținea discursul, Șoșoacă a decis că e momentul potrivit pentru a-și face simțită prezența.
Ridicându-se în picioare, cu o icoană în mână, eurodeputata a început să strige "In God We Trust" (în Dumnezeu avem încredere, n.r.). Însă nu s-a oprit aici. A continuat să țipe că Ursula von der Leyen este o "criminală", transformând ședința într-un veritabil circ.
Cum era de așteptat, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, nu a fost încântată de comportamentul Dianei Șoșoacă. După ce a fost rugată în mod repetat să se calmeze, fără succes, Metsola a cerut scoaterea imediată a eurodeputatei din sală.
Dar Șoșoacă nu era genul care să plece fără a face o scenă. Așa că și-a pus o botniță și a continuat să strige că are dreptul să vorbească și să facă ce vrea, pentru că a fost votată de români. Un angajat i-a atras atenția că nu are voie să facă absolut orice, dat fiind că trebuie să respecte regulile Parlamentului European.
Încăpățânarea Dianei Șoșoacă nu a avut limite. Chiar și după ce i s-a cerut în mod repetat să părăsească sala, ea a scos un sac negru pe care l-a flutura în aer, acuzând că au fost omorâți români. Un gest similar cu cel făcut în Parlamentul României în timpul pandemiei de COVID-19, în iunie 2021, când îl urmărea pe fostul premier Florin Cîțu cu un sac pentru cadavre.
Circul organizat de Șoșoacă în plenul Parlamentului European a stârnit reacții diverse din partea colegilor săi eurodeputați. Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a relatat cum a trebuit să dea explicații la "50 de oameni ce e cu acea doamnă".
Potrivit lui Bogdan, trei eurodeputați francezi au comentat că "așa sunt românii", iar el a fost nevoit să-i asigure că românii sunt ca el, nu ca Diana Șoșoacă. Ulterior, șeful delegației franceze și-a cerut scuze pentru jignirea adusă românilor.
Derapajul Dianei Șoșoacă a fost atât de evident, încât chiar și liderii extremiști au fost luați pe nepregătite. Jordan Bardella, liderul formațiunii de extremă dreapta Rassemblement National, s-a întors spre Rareș Bogdan și a făcut un gest cu mâna la cap, ca și cum ar fi vrut să întrebe: "E nebună?".
Ironia sorții face ca, teoretic, Șoșoacă și Bardella să fie din aceeași "familie" politică - cea a extremiștilor. Însă gestul liderului francez a arătat că, uneori, unii extremiști sunt prea extremi chiar și pentru proprii lor colegi.
În opinia lui Rareș Bogdan, scandalul iscat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European a reprezentat "un moment extrem de trist pentru imaginea României". Eurodeputatul PNL consideră că Șoșoacă "a adus mai multe deservicii decât a adus oricine în Parlamentul European de când am intrat în Uniunea Europeană și avem membri în PE".
Și, pentru a înrăutăți lucrurile, Bogdan a trebuit să ofere explicații și presei din Franța și Italia cu privire la comportamentul Dianei Șoșoacă, la fel cum a făcut-o și în cazul declarațiilor pro-Putin ale unor colegi.
Deși scandalul din Parlamentul European a fost unul de proporții, Rareș Bogdan anticipează că acesta nu va fi singurul derapaj al Dianei Șoșoacă. "Cred că vor mai urma", a declarat eurodeputatul PNL, lăsând să se întrevadă posibilitatea unor noi episoade din "epopeea" Șoșoacă în PE.
Gesturile Dianei Șoșoacă în Parlamentul European au stârnit valuri de reacții pe rețelele sociale. Pe pagina de Facebook a eurodeputatului Luis Lazarus, unde a fost postat videoclipul cu incidentul, internauții nu au avut cuvinte de laudă pentru Șoșoacă.
"Rușine!", "Circăreață ieftină", "Aceasta este imaginea pe care o oferim Europei?" - sunt doar câteva dintre comentariile care au curs după vizionarea scenei.
Deși unii ar putea fi tentați să trateze incidentul cu umor, prezența Dianei Șoșoacă în Parlamentul European pare să fie una incomodă pentru colegii săi eurodeputați. Gesturile ei excentrice și lipsa de respect pentru normele instituționale ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea ei de a reprezenta interesele României la nivel european.
În urma scandalului iscat în Parlamentul European, Șoșoacă ar putea fi supusă unor sancțiuni sau măsuri disciplinare. Chiar dacă a fost aleasă de către români, ea are obligația de a respecta regulile și procedurile instituției în care activează.
Rămâne de văzut dacă incidentul va avea consecințe pe termen lung asupra imaginii și credibilității Dianei Șoșoacă în calitate de eurodeputat. Cert este că, deocamdată, ea a reușit să atragă atenția asupra sa, chiar dacă motivele au fost departe de a fi laudabile.
În ciuda gravității situației, scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European are și o notă de umor involuntar. Imaginea unei eurodeputate care strigă cu o icoană în mână, purtând o botniță și fluturând un sac negru, este una care ar putea fi considerată amuzantă, dacă nu ar fi atât de penibilă.
Însă dincolo de râsul pe care l-a stârnit, incidentul ridică întrebări serioase cu privire la capacitatea Dianei Șoșoacă de a-și îndeplini atribuțiile în mod profesionist și de a respecta normele instituționale. Rămâne de văzut dacă ea va învăța ceva din această experiență sau dacă va continua să ofere un spectacol similar în viitor.