SUA propune o pauză de 60 de zile a luptelor în Gaza, conform unui plan detaliat

SUA propune o pauză de 60 de zile a luptelor în Gaza, conform unui plan detaliatSursa poza: Mediafax

Statele Unite au propus un plan detaliat pentru o încetare a focului de 60 de zile în Fâșia Gaza, având ca obiectiv principal eliberarea ostaticilor și furnizarea rapidă de ajutoare umanitare. Această inițiativă beneficiază de sprijinul președintelui american Donald Trump, precum și al Egiptului și Qatarului, care acționează ca mediatori în conflict.

Conform planului, în prima săptămână ar urma să fie eliberați 28 de ostatici israelieni, atât în viață, cât și decedați. În schimb, Israelul ar urma să elibereze 125 de prizonieri palestinieni condamnați la închisoare pe viață și să returneze rămășițele a 180 de palestinieni. De asemenea, ajutoarele umanitare ar urma să ajungă în Gaza imediat după ce Hamas acceptă planul de încetare a focului.

Casa Albă a anunțat că Israelul a acceptat propunerea americană. Reprezentanții Hamas au declarat că analizează planul și vor transmite un răspuns vineri sau sâmbătă.

Israelul solicită ca Hamas să renunțe complet la armament, să nu mai aibă rol militar sau politic și să returneze toți cei 58 de ostatici rămași în Gaza, înainte de a lua în considerare încheierea conflictului. Hamas a respins această cerință, afirmând că Israelul trebuie „să își retragă trupele din Gaza și să se angajeze să pună capăt războiului”.

Conflictul a început după atacul Hamas asupra sudului Israelului, pe 7 octombrie 2023, în urma căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, iar 251 de israelieni au fost luați ostatici, potrivit autorităților israeliene.

Această propunere americană vine în contextul unor eforturi internaționale continue de a pune capăt violențelor din regiune și de a găsi o soluție durabilă pentru pace.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"