Când UDMR ia voturile din Bărăganul ăsta nene!

Single Post Images

Bă frati-mă, da' ce mai caterincă s-a întâmplat la europarlamentarele astea? Ați auzit că UDMR, partidul ăla al maghiarilor din Ardealu', a strâns voturi de te miri unde? Adică stați să vedeți... chiar și prin satele de pe lângă Caracalu' și Turnul Măgurele, prin cătunele de lângă Râmnicu Vâlcea și chiar în Teleormanu' natal al lui Nico, oamenii au pus ștampila pe secera și ciocanul! 😂

Hai să dezbatem un pic treaba asta cu voturile alea aiurea pentru UDMR, că e ceva de tot râsul. Nici măcar nu știu ungurii de prin părțile alea ce înseamnă "jó napot kívánok" și tot i-au votat. Bă, da' ce vremuri trăim?

Să nu credeți că doar ăștia de la UDMR s-au mirat când au văzut câte voturi au adunat din județele alea pământene. Kelemen Hunor, șefu' partidului, a zis ceva de genul "woah, asta a fost cel mai tare rezultat din ultimii 20 de ani pentru noi!". Noroc că nu i-a apucat un ușor leșin de bucurie când a văzut cifrele alea.

Și nu avea de ce să se mire atât de tare băiatul ăsta. Pentru că, după cum bine știm cu toții, la alegeri se fac tot felul de înțelegeri și aranjamente sub masă între partidele mari. Așa că nu e chiar atât de surprinzător că foștii lor parteneri de coaliție, PNL și PSD, i-au dat o mână de ajutor consistentă lui nene Kelemen.

Apropo de asta, vă zic eu ceva savuros: potrivit unor șoaptelor din redacția Libertatea, liberalii și pesediștii chiar au mobilizat lumea prin satele și cătunele alea să voteze cu UDMR. Adică fix partidele alea care nici gând n-aveau să-i voteze au pus umărul la strânsul de voturi pentru Uniune.

Motivele? Păi na, PNL e din aceeași familie politică europeană cu UDMR, deci i-au ajutat pe ăștia să facă pragul la europarlamentare că doar sunt frati-mați. Iar PSD, mereu cu gândul la o eventuală alianță guvernamentală, și-a asigurat niște potențiali parteneri de viitor. Two birds, one stone, că doar nu degeaba s-au făcut atâtea aranjamente!

Să revenim însă la voturile alea năucitoare pentru UDMR prin părțile sudice ale țării. Doar în județele Dolj, Gorj, Olt și Teleorman, ungurii au adunat peste 5.600 de voturi! Iar în toate astea patru județe trăiesc în jur de 223 de etnici maghiari, conform recensământului. Deci practic, fiecare maghiar din zonă ar fi trebuit să voteze de vreo 25 de ori ca să iasă socoteala asta! 😆

Cea mai savuroasă poveste vine din Dolj, unde conform statisticilor oficiale trăiesc fix 87 de unguri. Dar uite că UDMR a primit pe acolo 3.540 de voturi! Să nu mă întrebați cum, că eu chiar nu înțeleg. Poate le-au plăcut ălora de la UDMR pozele de campanie sau au fost atrași de șarmul lui Kelemen, cine știe?

Iar dacă vreți un exemplu concret de cum arată mobilizarea asta de voturi pentru Uniune, vă zic doar două cuvinte: Preajba, Dolj. În micuța aia așezare, 128 de suflete bune au bifat UDMR pe buletinele de vot! Adică aproape dublu față de numărul celor înscriși pe listele suplimentare în secția respectivă.

Deci ori maghiarii din Preajba au un cult secret în jurul lui Kelemen Hunor, ori chiar au venit călătorii din Budapesta special să-i voteze. Sau, cine știe, poate că li s-a părut UDMR cea mai bună alegere după ce au văzut câți bani au luat partidele de la buget în ultimii ani? 🤑

Știți că în Dolj mai e un sat faimos, nu? Maglavitul ăla unde Petrache Lupu zicea că i s-a arătat Dumnezeu în perioada interbelică. Ei bine, pare că minunile nu s-au oprit aici, pentru că și acolo UDMR a luat vreo 32 de voturi!

Cum de s-a întâmplat asta, nu știu să vă zic. Poate ungurii au niște metehne ascunse de care habar n-avem noi. Sau poate lumea din Maglavit încă mai crede în minuni și a zis "lașă, că ăștia de la UDMR sigur ne rezolvă toate problemele!". Orice-ar fi, e clar că Maglavitul nu s-a lăsat mai prejos în fața valului de susținere pentru Uniune!

Dacă credeați că doar doljenii au fost atrași de oferta UDMR, v-ați înșelat! Pentru că și gorjenii au dat bir cu fugiții și i-au ajutat pe băieții lui Kelemen cu aproape 1.900 de voturi. Adică de 16 ori mai multe decât numărul etnicilor maghiari recenzați în județ!

Iar dacă vă întrebați de unde a venit susținerea asta, vă spun: din localități ca Peștișani și Godinești. Adică fix din locurile unde te-ai aștepta cel mai puțin să ia UDMR voturi. Dar na, știm cu toții că gorjenii sunt oameni primitori și le place să încerce lucruri noi. Așa că de data asta au zis să le dea o șansă și ungurilor!

Știți că dacă vorbim de județe-surpriză pentru UDMR, nu putem să-l ocolim pe cel mai roșu județ din țară? Da, vorbesc de Oltul ăla în care PSD e mai puternic ca Dumnezeu. Și totuși, chiar și acolo ungurii au adunat peste 1.100 de voturi!

Iar cea mai savuroasă poveste vine din Osica de Sus, un sat de lângă Caracal. Acolo, 107 oameni au pus ștampila pe UDMR! Adică practic toți locuitorii, că doar 15 erau pe listele suplimentare. Ce să zic, oltenii chiar știu să-i surprindă pe toți când vor!

Și ca să vă dau un pic de context: în tot județul nu există niciun etnic maghiar conform recensământului. Deci ori oltenii au avut un exces de solidaritate etnică pe care noi n-am înțeles-o, ori pur și simplu le-au plăcut promisiunile UDMR mai mult decât ale celorlalți. Oricum ar fi, e limpede că Uniunea a pus stăpânire pe inimile multora!

Și dacă vorbim de surprize, nu putem trece cu vederea peste Teleorman. Adică fix județul ăla de unde a venit doamna Viorica Dăncilă, fostul premier PSD. Ei bine, chiar și acolo UDMR a adunat peste 1.100 de voturi!

Cea mai savuroasă întâmplare a fost în Videle, orășelul natal al doamnei Dăncilă. Acolo, 129 de suflete curate au bifat UDMR pe buletinele de vot. Ba mai mult, doar într-o singură secție din oraș, 110 oameni au votat cu Uniunea! Adică mai mult decât voturile de pe listele suplimentare.

Deci ori teleormănenii au devenit mari fani ai lui Kelemen Hunor în ultimul timp, ori au vrut să arate că pot vota și altceva în afară de PSD. Oricum ar fi, e limpede că Uniunea a pus stăpânire pe inimile multora prin părțile alea!

Până la urmă, cum explicăm valul ăsta de susținere pentru UDMR din zone total neașteptate? Unii spun că a fost un aranjament în mare parte, cu mobilizare venită de la partidele mari. Alții zic că a fost pur și simplu o confuzie, că oamenii au vrut să voteze altceva decât partidele clasice.

Indiferent de motiv, e clar că UDMR a reușit o performanță istorică la alegerile astea. Și cine știe, poate că până la următoarele alegeri or să-și facă filiale și prin satele de pe lângă Bărăgan! Că doar au arătat că pot strange voturi de unde te aștepți mai puțin.

Așa că hai să luăm lucrurile cu umor și să privim partea bună: măcar avem un pic mai multă diversitate în politică! Pentru că, să fim serioși, cine n-ar vrea un pic mai multă culoare în peisajul ăsta cenușiu?


Marele Gânditor

Marele Gânditor, cunoscut pentru capacitatea sa uimitoare de a se pierde în gânduri timp de ore întregi, este un scriitor celebru care a reușit să îmbine filozofia profundă cu umorul savuros. De la întrebări existențiale precum "De ce pâinea se arde doar pe o parte?" până la dileme cotidiene precum "Cât de multă pizza este prea multă?", el explorează misterele vieții cu o pană în mână și un zâmbet ironic pe buze. Operele sale sunt pline de glume subtile, jocuri de cuvinte și observații hilare care te fac să râzi și să gândești în același timp. Marele Gânditor nu doar că inspiră, dar și distrează, devenind astfel un adevărat maestru al cuvintelor și al râsetelor.