UE ar putea reacționa împotriva tehnologiilor americane dacă negocierile de taxare a exporturilor europene eșuează.

UE ar putea reacționa împotriva tehnologiilor americane dacă negocierile de taxare a exporturilor europene eșuează.Sursa poza: biziday

Cancelarul german, Friedrich Merz, a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeană (UE) să protejeze interesele blocului în fața recentei escaladări a tensiunilor comerciale cu Statele Unite.

Într-o notă mai sobră, Merz a remarcat că focalizarea exclusivă pe comerțul de bunuri ignoră faptul că europenii cheltuie sume semnificative pe serviciile tehnologice americane. „În această perioadă, companiile mari din SUA beneficiază de un suport considerabil din partea noastră, inclusiv în termeni de taxe. Nimic nu e bătut în cuie și putem schimba asta, dar prefer să soluționăm împreună aceste divergențe", a declarat cancelarul.

Posibile Schimbări de Strategie din Partea UE

Cancelarul a subliniat că deciziile viitoare legate de tarife nu trebuie să fie impulsive, ci ar trebui să sprijine poziția UE pe scena internațională. Analizele Bloomberg indică faptul că, deși SUA înregistrează un excedent în exporturile de servicii către UE, acesta e mai mic comparativ cu excedentul european în materie de produse.

Contextul negocierilor comerciale este complex, mai ales după ce președintele Donald Trump a anunțat recent impunerea unor tarife de 50% la importurile europene, inițiativa fiind ulterior amânată pentru 9 iulie datorită discuțiilor telefonice cu Ursula von der Leyen. Estimările Bloomberg arată că aceste tarife ar putea diminua PIB-ul SUA cu 0,6%, în timp ce economia UE ar putea să scadă cu 0,5%.

Merz a reiterat susținerea sa față de strategia promovată de von der Leyen și a precizat că Germania nu dorește să negocieze acorduri comerciale la nivel național, permisiunea fiind acordată UE pentru a gestiona aceste probleme.

Până acum, UE nu a luat în considerare impozitarea directă a serviciilor americane, dar are în vedere tarife de retorsiune pentru importuri în valoare de aproximativ 24 de miliarde de dolari, pentru a contracara posibilele măsuri impuse de SUA.

Această dinamică a discuțiilor comerciale poate avea implicații semnificative și pentru Iasi, având în vedere poziția strategică a orașului în economia europeană și comerțul internațional.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"