un artefact de 2.500 de ani strălucind la Muzeul Județean Olt
Sursa poza: Ziaristi
Tezaurul de bronz al Olteniei: Descoperirea remarcabilă a unui coif antic la Balș
Un coif Chalcidic rar, datând de acum 2.500 de ani și realizat din bronz, a fost adus pentru prima dată în atenția publicului la Slatina, în cadrul unei expoziții care marchează cei 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt. Această piesă de tezaur nu este doar un vestigiu arheologic de mare valoare, ci și un simbol al prestigiului unui lider militar local din Antichitate, fiind considerat cel mai bine conservat exemplar de acest tip din România.
Descoperirea a fost făcută în mod accidental în primăvara anului 2005 de către un locuitor al zonei, care săpa un șanț la Balș. Coiful, în starea sa inițială având urme de deteriorare, a fost ulterior restaurat, iar acum impresionează prin detalii și frumusețe, atrăgând atenția atât specialiștilor, cât și publicului larg.
Istoricii Cătălin Borangic și Laurențiu Guțică Florescu de la Muzeul Județean Olt, care au scris pe larg despre acest artefact în reviste de specialitate, subliniază că coiful este de origine străină. Acesta provine dintr-o regiune din Bulgaria apropiată de granița cu Serbia și ar fi ajuns la Balș prin intermediul unui lider local cu prestigiu. Cătălin Borangic explică faptul că posesorul coifului ar fi fost probabil un militar, iar deținerea unui astfel de obiect atesta nu doar statutul său social, ci și comerțul și influențele externe din acea perioadă.
Simbol al puterii și influenței
Coiful a jucat un rol important nu doar ca echipament de luptă, ci și ca simbol de putere și influență. Istoricul Borangic subliniază că o asemenea piesă ar fi fost dificil de obținut, fiind rare în regiunea oltenească. Deținerea unui coif de import arăta că posesorul său a văzut părți din lumea greco-macedoniană pe care ceilalți nu le cunoșteau, conferindu-i respect și considerație în comunitate.
Mai mult, analiza artefactului a arătat că a fost aurit, sporindu-i și mai mult valoarea. Borangic speculează că, pe lângă utilizarea sa în luptă, coiful putea fi purtat și în diverse ceremonii, având o semnificație simbolică puternică.
Înțelesuri istorice profunde
Se crede că piesa ar putea fi parte a unui tezaur mai mare sau ar fi fost depusă intenționat ca ofrandaeze unui zeu. Încă nu a fost efectuată o cercetare arheologică detaliată a locului descoperirii pentru a clarifica circumstanțele pierderii sau depunerii coifului.
Istoricul Cătălin Stănculescu adaugă că în întreaga peninsulă mediteraneană există circa 60 de astfel de coifuri, însă doar cinci au fost găsite în România, coiful de la Balș fiind cel mai remarcabil dintre ele. Prin urmare, expunerea sa oferă o imagine fascinantă asupra influențelor culturale și politice din timpuri străvechi, fiind un element cheie pentru înțelegerea istoriei antice a acestei regiuni.
Acest artefact excepțional promite să fie o atracție majoră pentru Muzeul Județean Olt, dându-ne ocazia să ne imaginăm cum arăta viața și activitatea unui lider al acelei epoci, care, prin puterea și prestigiul său, a lăsat o amprentă durabilă asupra istoriei locale.