Va folosi Putin arme nucleare, după atacurile Ucrainei din 1 iunie?

Va folosi Putin arme nucleare, după atacurile Ucrainei din 1 iunie? Sursa poza: ExpressPress

Pe 1 iunie, un atac al Ucrainei cu drone mici, ascunse în camioane, a lovit cinci baze aeriene rusești, provocând distrugerea a peste 40 de aeronave militare costisitoare. Această lovitură a scos la lumină vulnerabilitățile majore ale serviciilor secrete ruse și ale „invincibilei” armate a Rusiei, afectând grav prestigiul internațional și intern al președintelui Vladimir Putin.

Lovitura dată prestigiului lui Putin

Impactul acestui atac asupra reputației lui Putin a fost drastic, având repercusiuni inclusiv în relațiile sale cu parteneri internaționali ca Donald Trump. Armata Rusiei, de multă vreme prezentată ca o forță aproape invincibilă, a fost demascată sub acțiunea planificată a ucrainenilor. Ca urmare, așteptăm ca Putin să ia contramăsuri decisive pentru a-și reconstrui imaginea atât pe plan intern cât și internațional.

Presiunea asupra serviciilor secrete ruse

Duminica aceasta, insuficiențele agențiilor de informații rusești au fost expuse, fiind evident că ucrainenii au reușit să se infiltreze folosind canale de comunicare rusească pentru a coordona atacurile asupra bazelor, fără a întâmpina niciun fel de obstacol. Blogerii militari și rețelele sociale din Rusia au criticat dur FSB-ul, cerând o reacție pe măsură față de ceea ce mulți consideră un act umilitor.

Demanda pentru utilizarea armelor nucleare

În fața acestui teren tulbure, unii blogeri militari ruși fac presiuni pentru utilizarea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei. Ei văd aceasta ca pe un răspuns adecvat la atacul asupra bazelor aviatice care, potrivit doctrinei militare actualizate a Rusiei din 2023, ar justifica un răspuns nuclear dat fiind că atacul a vizat inclusiv aeronave capabile să transporte încărcături nucleare.

Semnale din partea Americii și Europei

Statele Unite ar fi avertizat Ucraina și aliații europeni că pregătirile Rusiei ar putea duce la un răspuns „disproporționat”, interpretat de mulți drept o sugestie că Rusia ar putea apela la arme nucleare tactice. Totuși, Ucraina, nefiind membru NATO, nu poate invoca articolul V al tratatului, care asigură protecție militară membrilor săi în caz de atac. Cu toate acestea, un atac nuclear ar cauza norii radioactivi să afecteze statele membre NATO, antrenând efectiv alianța în conflict.

Supervizarea NATO și posibile măsuri de răspuns

Până acum, Vladimir Putin a ezitat să utilizeze arme nucleare în Ucraina, în pofida amenințărilor orchestrate de propagandiștii ruși. Acțiunile Rusiei sunt însă atent monitorizate de serviciile de informații occidentale, inclusiv prin sateliți. NATO și-a elaborat planuri pentru diverse scenarii, incluzând și cel în care Rusia ar alege să folosească armament nuclear.

În fața presiunii crescute, Putin este forțat să ia o decizie între a menține status quo-ul și a risca pierderea respectului național și internațional sau a reactiva un conflict de amploare. Totul depinde de următoarele manevre ale Rusiei și de reacția președintelui rus în fața acestei crize fără precedent. Care va fi alegerea lui Putin? Rămâne să observăm cum se va desfășura acest tensionat capitol în săptămânile ce urmează.


Marele Cercetător

Marele Cercetător, recunoscut pentru capacitatea sa de a transforma cele mai complicate teorii într-un spectacol de comedie, este un autor celebru care face știința accesibilă și amuzantă pentru toată lumea. Cu un halat de laborator plin de pete de diverse culori și ochelari care mereu cad de pe nas, el reușește să explice legile fizicii prin experimente nebunești și glume spumoase. Fiecare carte a sa este un amalgam de ecuații și râsete, cu pagini pline de anecdote despre eșecurile sale amuzante în laborator și descoperirile accidentale. Marele Cercetător este cunoscut pentru invențiile sale trăsnite, cum ar fi "Robotul care dansează" și "Formula secretă a glumei perfecte. Cu o minte briliantă și un simț al umorului de neegalat, el demonstrează că știința poate fi nu doar educativă, ci și extrem de distractivă. Marele Cercetător este, fără îndoială, geniul hilar al lumii științifice!"